Potpisan ugovor od 2,3 mln eura za Dječji vrtić

Gradonačelnik Popovače Josip Mišković potpisao je Ugovor prema Pozivu „Izgradnja, dogradnja, rekonstrukcija i opremanje predškolskih ustanova, drugi Poziv“ iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. – 2026, temeljem kojeg je Gradu Popovači za izgradnju novog dječjeg vrtića osigurano 2,3 milijuna eura.

Zbog nedovoljnog prostornog kapaciteta postojećeg Dječjeg vrtića Popovača, Grad Popovača je tijekom proteklog razdoblja intenzivno radio na planiranju izgradnje novog dječjeg vrtića koji će se nalaziti u Kolodvorskoj ulici u Popovači.

U Dječjem vrtiću Popovača primarnim programom obuhvaćeno je 320-ero djece u šesnaest odgojnih skupina. U centralnom objektu u Popovači rad se odvija u trinaest odgojnih skupina, među kojima osam vrtićkih i pet jasličkih. U objektu Voloder program se provodi u jednoj vrtićkoj odgojnoj skupini, a u novootvorenom područnom odjeljenju u objektu u Vinogradskoj ulici u Popovači, u dvije odgojne starije skupine. „Budući da, s obzirom na izražen interes i broj novorođene djece, ovo nije trajno rješenje, Grad Popovača pokrenuo je aktivnosti usmjerene na izradu projektne dokumentacije za novi vrtić. Za lokaciju novog objekta dječjeg vrtića odabrano je zemljište u vlasništvu Grada u Kolodvorskoj ulici s obzirom da je riječ o čestici koja se prema namjeni uklapa u važeći urbanistički plan, a i činjenice da se navedena parcela nalazi u blizini nove škole. Troškovi projekta izgradnje novog vrtića predviđeni su u iznosu od oko 4,5 milijuna eura“- ističe gradonačelnik Josip Mišković.

U novoj zgradi dječjeg vrtića predviđa se kapacitet 12 odgojnih skupina koje se dijele na jasličku i vrtićku dob.

„Kad se razmišljalo o organizaciji prostora posebna pažnja se posvetila praktičnosti svakodnevnog korištenja, odnosno zahtjevima i standardima koji vrijede za dječje vrtiće, stoga se jedan modul sastoji od unutarnjeg pristupnog trga u kojem su smještene garderobe i sanitarije, a preko kojih se ulazi u dvije skupne jedinice, odnosno dnevna boravka koji su s vanjske strane povezani preko djelomično natkrivene terase. Svaka jedinica ima osiguranu minimalno dvostranu orijentaciju. Sve je natkriveno kosim krovovima s kojima se, ovisno o potrebama, ostvaruju više svijetle i korisne visine prostorija, osim na dijelovima gdje je iz funkcionalnih razloga i zbog potrebe prirodnog osvjetljenja i ventilacije prostora formiraju unutrašnji atriji. Ulazni, glavni volumen natkriven je kosim krovom čime se osiguravaju korisni prostori na katu gdje su smještene prostorije odgojno obrazovnih djelatnika s orijentacijom prema atriju, a sa stražnje strane nalaze se tehničke prostorije i kuhinja s vlastitim ulazom“ – objasnio je projektant kojemu je povjerena izrada idejnog rješenja ovog novog dječjeg vrtića.