Popovača polako poprima novu vizuru

„Sve investicije koji se trenutno realiziraju u centru Popovače, parkiralište, nova Gradska uprava i Trg I, trebale bi biti gotove i svečano otvorene do Dana grada, odnosno do sredine lipnja“ – istaknuo je prilikom obilaska radova gradonačelnik Josip Mišković.

Naime, Grad Popovača zbog povećanja potreba u užem je centru pristupio izgradnji još jednog parkirališnog prostora sa 50-ak novih mjesta.  „S ovim ćemo novim parkiralištem, a koje je smješteno ispod tzv. Robne kuće, odnosno preko puta crkve, omogućiti da i postojeće bude prohodnije jer ćemo imati novi izlaz na Kutinsku ulicu tako da frekvencija ulaska i izlaska bude veća kako bi se izbjegle gužve.“ – pojasnio je gradonačelnik Josip Mišković i napomenuo kako su radovi završeni, te se kroz nekoliko dana očekuje tehnički pregled o čijem ishodu ovisi početak korištenja.

Vrijednost radova izgradnje novog parkirališta u centru Popovače je 225 tisuća eura, a 35 600 eura za je investiciju grad ostvario od Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, dok je ostatak financiran iz gradskog Proračuna.

Vezano uz Trg I, istaknuti vrijedi kako su radovi privedeni kraju. „Zbog niza poteškoća, a ponajviše zbog izmjena tehničkog rješenja, oni su se odužili. Sada, nakon postavljanja betonskih ploča koje su zamijenile prvotno planirani štokani beton te sadnje hortikulturnih vrsta, preostalo je još pričekati tehnički pregled i završiti nekoliko sitnica.“ – napomenuo je gradonačelnik.

Ova investicija vrijedna je gotovo 465 tisuća eura, a uz funkcionalnost cilj joj je da doprinese i novoj vizuri užeg centra grada.

Po završetku radova pristupit će se i samom imenovanju trga, pa će dosadašnji Trg grofova Erdodya koji obuhvaća nekoliko ulica i javnih površina u centru grada biti podijeljen. Spomenuti Trg I planira se nazvati po „ocu domovine“, odnosno Trgom Ante Starčevića, a Trg II Trgom hrvatskih branitelja. „Na taj način dobit ćemo tri zasebne cjeline i omogućiti veću funkcionalnost“ – pojasnio je Mišković.

Vezano uz Gradsku upravu, napomenuti treba kako bi sve službe trebale s radom u novom prostoru započeti do Dana grada. Novi prostor, u kojem se trenutno odvija opremanje, bit će daleko veći, funkcionalniji, pristupačniji i tehnički opremljeniji, a što će pružiti brže i kvalitetnije usluge svim građanima. Naime, riječ je o prostoru od oko 700m2 u kojem će biti sve gradske službe objedinjene u jednu cjelinu, a za pristup građanima s invaliditetom omogućit bit će osiguran dizalom. Preseljenje će obuhvatiti i Gradsko vijeće, koje će također raditi u boljim uvjetima, a prostor nove Gradske vijećnice koristit će se i za druge svrhe, pojasnio je gradonačelnik.

U prostor sadašnje Gradske uprave, uz ured SIMORA-e, smjestit će se Ispostave HZZ-a i Policijske postaje Kutina, Matični ured te druge važne institucije koje su sada rasute po gradu, a u prostor Gradske vijećnice Odjel za djecu i mlade Knjižnice i čitaonice.