Održana radionica rezidbe voćnih vrsta

Zimska rezidba najstarija je i najvažnija agrotehnička mjera u voćarstvu kojom se regulira rast voćke, a što je i preduvjet uravnoteženog prinosa.

Kako bi se ova mjera provodila pravilno Udruga voćara i vinogradara Moslavine iz Velike Ludine proteklog je vikenda organizirala radionicu orezivanja voćaka koje se nalaze na ovom podneblju.

Domaćin ovog susreta bio je Vladimir Matejak koji se uzgojem vinove loze i voća bavi dugi niz godina, a posebnost njegovog nasada je u raznovrsnosti.

Radionicu je vodio Vladimir Bohatka, dipl. ing. agr, tajnik velikoludinske udruge i osoba koja dugi niz godina ima iskustva u proizvodnji voća, a posebice jabuka, te je upravo njih podijelio s okupljenim članovima društva, a koji se uzgojem voća bave amaterski.   

Kako je tom prilikom pojasnio Bohatka, za uspješnu rezidbu, osim kvalitetne opreme, potrebno je i određeno znanje, stoga su ove radionice, a koje Udruga provodi već nekoliko godina, iznimno važne. 

Naglasio je, između ostalog, kako se ovaj posao mora kvalitetno odraditi, budući da o njemu ovisi daljnji tijek  proizvodnje, ali i kako s početnicima treba imati puno strpljenja.

Ovo okupljanje voćara i vinogradara bila je prilika i za usvajanje osnovnih znanja o sadnji mladih voćki, ali i za predavanje o programu zaštite i programu ishrane vinove loze, o kojima ih je upoznao Srđan Buić iz tvrtke AgroChem Max. Također, Krešimir Kralj iz tvrtke Faget, održao je i zanimljivo predavanje o liječenju zlatne žutice i drugim biljnim bolestima u vinogradu.

Predavačima i domaćinu na podijeljenom znanju i gostoprimstvu zahvalio je predsjednik udruge Darko Kovačić. Zbog velikog interesa novi je susret zakazao za proljeće kraj sljedeće zime.