Održana izvještajna skupština Zajednice udruge pčelara Sisačko-moslavačke županije

U Popovači je održana redovna izvještajna skupština Zajednice udruga pčelara Sisačko-moslavačke županije na kojoj je podneseno Izvješće o radu i financijsko izvješće te prijedlog Plana rada zajednice i financijski plan za 2025. godinu.

Kako je istaknuo predsjednik Damir Bukvić, Zajednica broji 748 člana, a 879 pčelara s područja naše Županije ažuriralo je 48 646 košnica, 55,34 košnice po pčelaru na području naše županije, a u odnosu na 2023 godinu to je 35 pčelara sa 3240 košnica manje. „Najznačajnija aktivnost u našem radu odnosila se našu tradicionalnu manifestaciju „Zlatna pčela“ koju smo održali 22. put,  ujedno smo održali i 17. ocjenjivanje meda, a sve to pod pokroviteljstvom Sisačko-moslavačke županije i Ministarstva poljoprivrede. U sklopu tih događaja koji su održani 18. i 19. veljače prošle godine priredili smo medni doručak za učenike OŠ Topusko, održali niz stručno-edukativnih predavanja, predstavili svoje proizvode na izložbeno-prodajnim štandovima, a na senzorskom ocjenjivanju meda pčelari su sudjelovali sa 143 uzorka pri čemu je za Šampiona proglašen med od medljikovca Brankice Orlić, članice PU Metvica iz Novske“ – pojasnio je Bukvić i dodao kako je Zajednica poduprla organizaciju sad već jubilarnih Dana meda u Popovači te Medene zone u Novskoj. „Pčelari s oznakom „Med s hrvatskih pčelinjaka“ sudjelovali su u „Školskom mednom danu“ Ministarstva poljoprivrede, a njihov med u nacionalnoj teglici dobili su učenici prvih razreda osnovnih škola s područja županije. Naglasio je Bukvić i kako je održan sastanak sa zamjenikom župana Mihaelom Jurićem, a na kojem su dogovorene potpore za očuvanje pčelinjeg fonda, a potvrđeno je i kako  kao i subvencije za HPS teglice za med i dalje ostaju. Krajem 2023. godine Sisačko-moslavačka županija isplatila je pčelarima 1,17 eura potpore po pčelinjoj zajednici za očuvanje pčelinjeg fonda kao i 0,13 eura subvencije po kupljenoj HPS teglici za med.

U 2025. godini uz organizaciju „Zlatne pčele“ cilj je i dalje nastaviti sa spomenutim postojećim aktivnostima, ali i pokretanjima novih koje će promovirati pčelarstvo.

Skupštinu su pozdravili i na radu joj čestitali brojni gosti. Dražen Kocet, predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza pohvalio je aktivnosti ove Zajednice, izvjesti je okupljene o samim aktivnostima saveza, ali i o problemima koji su sve češći na terenu.

Pčelarsku udrugu „Lipa“ koja je jedna od aktivnijih, ali i Zajednicu, podupire i Grad Popovača, potvrdio je to gradonačelnik Josip Mišković uz kojeg su Skupštini nazočili zamjenik Lovro Miklaužić i predsjednik Gradskog vijeća Saša Jagarčec. „Pčelarstvo je jedna od najrazvijenijih grana poljoprivrede u našim krajevima upravo zbog vašeg velikog truda koji ulažete. Nadam se da ćemo zajednički nastaviti aktivnosti kojima će naš domaći med biti u našim vrtićima i školama te na našim stolovima. Želim vam stoga puno uspjeha u radu i mednu godinu“ – rekao je gradonačelnik Mišković.

Sisačko-moslavačka županija vodeća je po broju košnica u Republici Hrvatskoj i na tome treba ustrajati, naglasila je Anita Sinjeri Ibrišević, pročelnica županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvoj, zaštitu okoliša i prirode. Najavila je stoga i nastavak potpora koje će biti usmjerene na očuvanje pčelinjeg fonda i subvenciju kupnje nacionalne staklenke, a koja je izuzetno bitna zbog prepoznatljivosti domaćeg kvalitetnog meda.