O zdravstvenom standardu – na Aktualnom satu

Vijećnici Grada Kutine na Aktualnom su satu otvorili nekoliko tema, među kojima i one koje su se odnosile na zdravstveni standard Kutinčana. Tako je vijećnik Jure Nikšić (HSU) predložio da kutinski Dom zdravlja, koji je i Dom zdravlja Sisačko moslavačke županije, pokuša omogućiti građanima Kutine da zahtjevnije laboratorijske pretrage zbog kojih se mora ići u Sisak budu dostupne u Kutini. „To vjerojatno ne bi bilo jeftino za Grad, ali bi bilo puno jeftinije za građane Kutine“, rekao je Nikšić. Predložio je dolazak tamošnjeg laboratorija određenim danom u Kutinu kako bi građani mogli laboratorijske pretrage obaviti u Kutini, a ne zbog njih ići u Sisak.
 

Drugo pitanje koje se ticalo zdravstvenog standarda postavio je vijećnik Davor Malić(DP). On se kritički osvrnuo na Hitnu u Kutini, od inventara pa nadalje, rekavši kako Kutina u svakom pogledu zaslužuje suvremeniju hitnu pomoć. Na to, kako ističe, ukazuju i brojni građani. Kako je rečeno u raspravi, Hitna pomoć je u nadležnosti Zavoda za hitnu medicinu SMŽ i na toj se relaciji vode razgovori o unaprjeđenju kutinske hitne koja je i dosad bila često pitanje na sjednici Gradskog vijeća. Grad Kutina uključio se u sufinanciranje jedne medicinske sestre kako hitna ne bi bila zatvorena, no to nije bilo dovoljno za pokrivanje kroz 24 sata sedam dana u tjednu – rekao je gradonačelnik Zlatko Babić.

Dodao je kako je ovoj godini napravljen pomak i kako je oformljen tim T2 da se ne bi dogodila zatvorena vrata Hitne i kako bi pomoć svima mogla biti pružena. Ono što nedostaje za rad Tima 2 je još jedno kombi vozilo s opremom. Grad Kutina je spreman ovdje izaći u susret i kupiti jedno kombi vozilo, što bi se trebalo naći na rebalansu proračuna u 4. mjesecu.
  Što se tiče dodatnih laboratorijskih pretraga, gradonačelnik ističe kako je o toj temi razgovarao i s ravnateljicom Doma zdravlja i novim ravnateljem bolnice dr. Ivo Pedišić. Iako djeluje jednostavno, realizacija toga je zahtjevna i traži više organizacijskih i tehničkih rješenja – konstatira gradonačelnik, no dodaje da ima volje za rješavanje toga pitanja. Grad inače sufinancira dolazak specijalista iz sisačke bolnice, a ukoliko se želi realizirati i ovaj prijedlog u dogledno vrijeme, Dom zdravlja tu sigurno očekuje financiranje od strane Grada Kutine.