Dan narcisa u Neuropsihijatrijskoj bolnici “Dr. Ivan Barbot” Popovača

U Neuropsihijatrijskoj bolnici „Dr. Ivan Barbot“ Popovača obilježen je Dan narcisa. U Poliklinici za radiologiju i ultrazvučnu dijagnostiku organizirani su „Dani otvorenih vrata“ u sklopu kojih su se mogle obaviti dijagnostičke pretrage mamografija i ultrazvuk dojke. Bolnicu je tom prigodom posjetio sisačko-moslavački župan Ivan Celjak sa suradnicima.

Okupljenima se pritom obratila ravnateljica Marina Kovač istaknuvši važnost obilježavanja ovog dana koji simbolizira podizanje svijesti o važnosti preventivnih pregleda i borbu protiv raka dojke.  Posebno je naglasila važnost cijelog društva za nastavak dosadašnjih napora u prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke.

Predstavila je pritom i tim ove Poliklinike na čijem je čelu dr. Ivan Pucović, a koji se potom i obratio okupljenima. Naglasio je kako NPB Popovača sudjeluje u nacionalnom programu prevencije karcinoma dojke već 12 godina. „U tom periodu smo pregledali više tisuća žena. Naš uređaj za dijagnostiku je moderan, visoke rezolucije, s izvrsnim dijagnostičkim mogućnostima. Na pregled pozivamo žene u dobi od 50 do 69 godina, svake dvije godine. Mamografija je odabrana kao najvažniji faktor u prevenciji, zato što ona otkriva sitne karcinome i do dvije godine prije nego oni postanu klinički vidljivi.“ – rekao je, između ostalog, dr. Pucović.

Župan Ivan Celjak je odlučno podržao ovu akciju istaknuvši u svom obraćanju da su pregledi iznimno važni kako bi se spriječile teške posljedice. „Često imamo vremena za servis automobila, a rijetko za sebe. Trebali bi pronaći vremena, osobito žene, to su naše majke, sestre, kćeri. One su stupovi svake obitelji i ovim putem potičemo sve žene da dođu na preglede, obave pregled mamografom ili ultrazvukom, kako bi spriječili teška oboljenja dojke.“ – rekao je župan.

Iskoristio je ovu prigodu i da podsjeti na ulaganja Sisačko-moslavačke županije u ovu ustanovu. Podsjetio je na obnovu šest objekata koji su stradali u potresu, ali i na stvaranje uvjeta koji su rezultirali privlačenjem liječnika u nju. „Posljednje dvije godine u našu je bolnicu došlo 18 liječnika. To nije sve, otprilike 40 djelatnika koji imaju visoku i višu stručnu spremu došlo je u bolnicu. To su liječnici iz zagrebačkih i slavonskih ustanova. Devet sestara je primljeno na neodređeno, putem natječaja. Svi drugi su prelasci, što znači da se jako dobro radi u našoj bolnici. Ovo je Neuropsihijatrijska bolnica koja ima sjajne timove, kardiologe, neurologe, imamo sjajnu radiologiju ovdje. Sisačko-moslavačka županija će, kao osnivač i dalje ulagati ovdje, kako u infrastrukturu, tako i u sadržaj naše bolnice“ – rekao je župan Celjak i posebno izdvojio činjenicu da je pokrenut projekt odjela dječje psihijatrije, koji će biti realiziran kroz godinu dana. Radi se o prostoru u Ravniku, projekt je vrijedan 5 milijuna € i bit će to jedinstven projekt u Hrvatskoj, koji će sigurno oplemeniti usluge ove bolnice.