Damir Šantek u Popovači promovirao novu knjigu „Ispod površine“

U Knjižnici i čitaonici Popovača održana je promocija knjige Damira Šanteka „Ispod površine“. Ovog poznatog putopisca, planinara i ronioca okupljenima je predstavila ravnateljica Knjižnice Ivana Vlašić. Kako se tom prilikom moglo čuti, „Ispod površine“ druga je knjiga ovog autora, a koja je ujedno i drugi dio trilogije „Gdje misli nestaju“.

Kako je pojasnio sam autor, nakon nekih od najviših i najuzbudljivijih vrhova svjetskih planina o kojima je pisao u prvoj knjizi, sad se spušta ispod površine mora, oceana, jezera, rijeka pa čak i akvarija i bazena.

„Ispod površine“ zapravo je prvi hrvatski ronilački putopis. On omogućuje uvid u šarene, životom prebogate koraljne grebene, okomite zidove koji se duboko spuštaju u modre dubine i pješčana prostranstva podmorja. Ljubitelji povijesti moći će se susresti s podvodnim povijesnim nalazištima iz doba starog Rima, srednjovjekovnim brodolomima, brodskim olupinama iz I. i II. Svjetskog rata, kao i onima novijeg datuma. Djelo nudi i posjetu podvodnim i “kopnenim” muzejima, susrest s bezbrojnih vrstama morskih životinja koje žive u brojnim svjetskim morima, od Kariba, Atlantskog i Indijskog oceana, do Sredozemnog, Jadranskog, Arapskog i Javanskog mora.

Damir Šantek po drugi je puta gostovao u Popovači, a ljubitelji ovakve vrste djela ponovno su iskazali oduševljenje viđenim. Naime, promociju je pratila prigodna prezentacija bogata fotografijama podmorja koje su sve ostavile bez daha.

Događaju je nazočio i predsjednik Gradskog vijeća Saša Jagarčec.