4. ožujka – Svjetski dan debljine

Svjetski dan debljine međunarodna je kampanja koja se od 2015. godine održava 04. ožujka s ciljem poticanja i podržavanja praktičnih akcija koje će pomoći ljudima da postignu i održe zdravu tjelesnu težinu. Obilježavanjem Svjetskog dana debljine potiče se ljude da prepoznaju temeljne uzroke pretilosti, postanu svjesni faktora rizika života s debljinom za druga zdravstvena stanja i razmjene svoja iskustva.

Slogan ovogodišnjeg Svjetskog dana debljine je „Razgovarajmo o pretilosti i…” čime se ističe povezanost pretilosti s nizom globalnih problema i nastoji ostvariti multidisciplinarni pristup rješavanju problema debljine kako bi se povezalo zdravlje, ljude i svijet oko nas.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) debljina se definira kao prekomjerno nakupljanje masnog tkiva u organizmu što ima negativan učinak na zdravlje pojedinca. Povećana tjelesna masa i debljina nastaju kao posljedica nepravilne prehrane, ubrzanog načina života, stresa i smanjene tjelesne aktivnosti. Razvijaju se pod utjecajem genetskih, metaboličkih, socijalnih, kulturoloških i okolišnih faktora, a najčešći uzrok je energetska neravnoteža, pri čemu se podrazumijeva veći energetski unos od energetske potrošnje.
Formula koja opisuje nastanak debljine je ona u kojoj postoji razlika između energije koju unesemo hranom i energije koju potrošimo. U slučaju kada je unos energije povećan (jedemo više hrane) ili kada je potrošnja energije smanjena (manje smo tjelesno aktivni) količina energije koja se zadržava u organizmu je povećana. Upravo ta razlika je ona energija koja ostaje uskladištena u našem organizmu u obliku masnog tkiva.
Jednostavan način za određivanje stupnja uhranjenosti je računanje indeksa tjelesne mase (ITM), poznatog i kao BMI (od engl. body mass indeks). ITM predstavlja omjer tjelesne mase u kilogramima i kvadrata visine u metrima. Za odraslu osobu preporučeni ITM kreće se od 18,5 do 25,0 kg/m2.

Danas debljina predstavlja jedan od najvećih javnozdravstvenih problema. Prema Europskoj strategiji za kontrolu i prevenciju kroničnih nezaraznih bolesti prekomjerna tjelesna masa i debljina rizični su čimbenici za nastanak pet vodećih kroničnih nezaraznih bolesti: šećerne bolesti tipa 2, kardiovaskularnih bolesti, kronične opstruktivne plućne bolesti, nekih sijela raka i mentalnih poremećaja.

S ciljem rješavanja tog globalnog problema pri Zavodu za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije prošle je godine s radom započelo Savjetovalište za zdravu prehranu.

Na mrežnim stranicama Zavoda stoga svakoga tjedna možete pročitati i preuzeti jelovnik te nekoliko recepata.

Osim toga, informirati se možete i o piramidi zdrave prehrane, redukciji tjelesne mase, prehrani za zdravo srce te doručku kao zdravom obroku za školarce i sve druge osobe.