Održani “Dani poslova Hrvatskog zavoda za zapošljavanje”

U organizaciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i partnera u Sisku su 13.veljače održani „Dani poslova HZZ-a“.

Tom prigodom svoje potrebe za radnim mjestima predstavilo je 11 hotelskih kuća s područja Jadrana i 5 velikih lokalnih poslodavaca. Osim njih, predstavile su se i srednje škole te  razvojne agencije s područja županije, Obrtnička i Gospodarska komora SMŽ, Udruženje obrtnika Sisak i Policijska uprava sisačko-moslavačka.

Ovom jedinstvenom manifestacijom Hrvatski zavod za zapošljavanje nastoji direktno povezati poslodavce i nezaposlene osobe te omogućiti bolju usklađenost ponude i potražnje kroz jačanje partnerstva za zapošljavanje i na taj način doprinijeti razvoju hrvatskog gospodarstva.

„Dane poslova HZZ-a“ su, uz ravnatelja HZZ-a Antu Lončara obišli saborska zastupnica i gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes te zamjenik župana Mihael Jurić.

„Hrvatski zavod za zapošljavanje „Dane poslova“ u suradnji s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava i Hrvatskom udrugom poslodavaca organizira u sedam hrvatskih gradova. Kada je riječ o Sisačko-moslavačkoj županiji, u kojoj je oko 6.500 nezaposlenih osoba, možemo reći kako u odnosu na „potresno“ vrijeme bilježimo pad nezaposlenosti za čak 50%. Mi u suradnji sa općinama, gradovima i županijom nastojimo promovirati Mjere aktivnog zapošljavanja. Obzirom da sada počinje turistička sezona i veći val zapošljavanja, nastojimo spojiti nezaposlene osobe i sve one koji žele raditi u sezoni, ali i kod domaćih poslodavaca“ – rekao je ravnatelj Zavoda Ante Lončar i dodao da su ovim aktivnostima usmjereni prije svega k učenicima završnih razreda srednje škole, studentima i nezaposlenim osobama.

Zamjenik župana Mihael Jurić rekao je kako se broj nezaposlenih osoba u našoj županiji smanjuje, između ostalog, i zbog pojačane gospodarske aktivnosti u njoj nakon potresa, ali i zbog dobre ponude poslova, pogotovo u turističkoj sezoni pred nama. Nada se kako će mladi, koji svoj posao pronađu u sezoni, otići zaraditi, nešto naučiti i steći određeno iskustvo, a onda se vratiti u našu županiju i raditi ovdje.

Saborska zastupnica i gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes istaknula je kako ju veseli trend smanjenja nezaposlenosti. „Na cijelom ovom našem području ima i sve više poslodavaca, povećan je broj obrta i općenito gospodarskih subjekata. Posljedica je to i jedne globalne državne politike i poticaja za zapošljavanje, a priljev novčanih sredstava bio je značajan za petrinjske poduzetnike i iz Intervencijskog plana. Vjerujem kako će i naše škole osluškivati potrebe tržišta i prema njima uskladiti svoje programe obrazovanja te tako utjecati i na dodatno smanjenje nezaposlenosti.“ – rekla je Komes.

Cilj „Dana poslova HZZ-a“, da se na jednom mjestu okupe svi relevantni dionici na tržištu rada te da se omogući bolja usklađenost ponude i potražnje kroz jačanje partnerstva za zapošljavanje kako bi se na taj način doprinijelo razvoju hrvatskog gospodarstva, u potpunosti je ispunjen.