Županija dodijelila 55 stipendija

Sisačko-moslavačka županija je za školsku i akademsku godinu 2023./2024. dodijelila je ukupno 55 učeničkih i studentskih stipendija.

Ugovore učenicima i studentima u Sisku je prošloga tjedna uručio župan Ivan Celjak. „Sisačko-moslavačka županija ove godine osigurava ukupno 200 stipendija za 200 učenika i studenata. Ove godine smo u proračunu predvidjeli ukupno više od 265 tisuća eura za stipendije i za jednokratne potpore koje smo dodijelili studentima koji imaju prebivalište na području naše Županije, a upisali su ili Metalurški ili Učiteljski fakultet. U ovoj školskoj i akademskoj godini 2023./2024. dodjeljujemo ukupno 25 novih učeničkih stipendija i 30 novih studentskih. Učeničke iznose 540 eura, a studentske 670 eura.“ – rekao je župan.

Za akademsku godinu 2023./2024. u sklopu mjere poticanja ostanka mladih na području županije, Sisačko-moslavačka županija već je dodijelila i 31 jednokratnu novčanu pomoć studentima koji imaju prebivalište i koji su upisali prvu godinu redovitog studija na području županije.

Naglasio je, osim toga župan i kako stipendije nisu jedini programi i projekti Sisačko-moslavačke županije za mlade. „Pokrenuli smo ove godine naš program „Centar za mlade“ i imamo razne aktivnosti. 19. siječnja imali smo „Pub kviz“ na kojem je sudjelovalo stotinjak mladih s područja naše Županije, a idući petak (02.02.24.) imat ćemo „Španjolsku večer“ i ovom prigodom pozivamo sve mlade da dođu, svi oni koji vole Španjolsku, koji su bili ili na privatnom izletu ili na maturalcu. Naša Srednja škola Viktorovac pripremit će španjolsku hranu, imat ćemo španjolsku glazbu, a ugostit ćemo i dva Španjolca koji će pričati o svojoj zemlji, o svom iskustvu i zaista očekujem jednu predivnu večer. Isto tako, nastavit ćemo aktivnostima za mlade, dovodit ćemo tiktokere, robotičare, matematičare, youtubere, gamere i druge zanimljive goste. Na taj način želimo zainteresirati mlade, približiti se njihovim temama i jednostavno upoznati sa svim mogućnostima koje pruža Županija“.

Podsjetimo, i kako je ranije ovog mjeseca predstavljen strateški projekt – Centar gaming industrije u Novskoj. Projekt vrijedan 60 milijuna eura provodi Javna ustanova Regionalni koordinator SMŽ uz partnerstvo sa Sisačko-moslavačkom županijom, Gradom Novska te Razvojnom agencijom SIMORA. Projekt započinje s provedbom ove godine, a sredstva su osigurana kroz Fond pravedne tranzicije.

U ime dobitnika stipendija županiji se zavalila studentica Pravnog fakulteta u Zagrebu Paula Tumpak.