Započela 30. Zimska škola hrvatskog folkora – na programu pjesme i plesovi Moslavine

Hrvatska matica iseljenika od 3. do 12. siječnja organizira jubilarnu, 30. Zimsku školu hrvatskog folklora u Koprivnici. Desetodnevni program Panonske zone, repeticija je onog koji je održan prošlog ljeta u Zadru, a okupio je veliki broj polaznika koje je povezala ljubav prema hrvatskoj tradicijskoj kulturi i folkloru.

Program obuhvaća plesove, nošnje i glazbala: Turopolja, Vojvodine, Hrvata u Mađarskoj, Bosanske Posavine, Zapadne Slavonije, Posavine, Bilogore, Sjeverne i Južne Moslavine, Baranje, Valpovštine, Đakovštine, Zapadnog Srijema, Brodskog Posavlja, Novogradiškog kraja i Požeške kotline, Županjskog i Vinkovačkog kraja, te Slatinskog, Donje miholjačkog, Orahovičkog i Našičkog kraja.

Glavni cilj ovog stručno-znanstvenog programa je očuvanje autohtonosti i izvornosti u području glazbeno-scenske izvedbene umjetnosti, jer ples, pjesma i glazba su najprivlačniji i najčešće izvođeni dio hrvatske narodne umjetnosti, pogotovo kad je riječ o kulturno-umjetničkom djelovanju Hrvata izvan RH koji za izražavanje svoje pripadnosti hrvatskom nacionalnom biću najčešće odabiru neki od segmenata folklora. Glavni voditelj škole je Andrija Ivančan koji vodi i Ples, dok tamburašku sekciju vodi Tibor Bün, a sekciju tradicijskih glazbala Vjekoslav Martinić iz Garešnice.

Gost predavač je maestro Siniša Leopold, a program predaju vrsni folklorni stručnjaci i renomirani istraživači i čuvari hrvatske narodne kulture. O pjesmama i plesovima Posavine, Bilogore, Sjeverne i Južne Moslavine seminarce će educirati poznata etnologinja Slavica Moslavac uz korepeticiju Lane Moslavac. Uz njih tijekom škole predaju i drugi vrsni stručnjaci folkloristi i etnokoreolozi kao i renomirani istraživači hrvatskoga folklora: Goran Knežević, Ivan i Ana Zlatunić, Vedran Vidović, Katica Tomac, Márk Jeránt, Katarina Horvatović i Kristina Benko Markovica, uz suradnju glazbenog korepetitora Antuna Kotteka, te asistenata, vrsnih umjetnika i folklorista, Filipa Martinića, Martina Durbeka i Adriana Josića.

Škola ima poseban značaj jer pruža znanja koja folkloristi ne dobivaju u sklopu nekog drugog stručnog programa pa je položena Škola jedan od kriterija Hrvatskog društva folklornih voditelja i koreografa za stjecanje statusa umjetničkog i stručnog voditelja, čime ovaj program, među ostalim, pridonosi očuvanju autohtonosti te kvaliteti interpretacije u području hrvatskog folklornog izričaja kao neizostavnog dijela glazbeno-scenske umjetnosti.

Jubilarna Zimska škola folklora u Koprivnici završit će koncertom polaznika, u petak, 12. siječnja s početkom u 19:30 sati u Dvorani Domoljub.