U našoj županiji zabilježeno 29 slučajeva hripavca

Prema podacima Registra zaraznih bolesti Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti tijekom prošlog tjedna u Hrvatskoj su bila zabilježena 5052 slučaja hripavca. Najveći broj oboljelih zabilježen je u Gradu Zagrebu te Splitsko-dalmatinskoj županiji. U našoj županiji je u ovom trenutku potvrđeno 29 slučajeva hripavca, potvrdila je Sonja Pajtlar, epidemiologinja Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije.

„Hripavac je bolest koju izaziva bakterija koja napada sluznicu dišnog sustava. Ona, ukoliko se čovjek zarazi, prođe 10-tak dana prije nego razvije simptome. Ti prvi simptomi budu poput nekakve prehlade, čovjek ima hunjavicu, blago povišenu temperaturu do 38 stupnjeva i počinje lagano kašljati. To je prvi stadij i on obično traje tjedan do dva. Drugi stadij je stadij napadaja kašlja koji može trajati dva do šest tjedana gdje pacijenti onda sve kako vrijeme prolazi, sve jače i kašlju u sve većim napadima. Uz takve napade kašlja ide i malaksalost pacijenta. Na kraju slijedi faza oporavka koja traje dva do tri tjedna“, pojasnila je Pajtlar.

Smatra kako je broj oboljelih od hripavca daleko viši od 29 službenih potvrđenih slučajeva, a ponajviše ih je bilo tijekom prosinca prošle godine. Hripavac je prisutan kod svih dobnih skupina, ali najviše obolijevaju djeca u dobi od 10 do 19 godina, dodaje Pajtlar.

„Hripavac se prenosi kapljičnim putem. Pacijent koji je zaražen hripavcem kašlje, pri tome izbacuje kapljice sline sa svoje sluznice dišnog sustava u zrak. U tim kapljicama sline se nalazi bakterija i oni koji se nalaze u njegovoj blizini udahnu zrak, zajedno s kapljicama. Ili prilikom kašljanja kapljice sline završe na bilo kojoj površini, netko svojim rukama dodirne površinu i prenese bakteriju dirajući recimo nos i unese u svoj dišni sustav.“, ističe Pajtlar.

Stoga smatra kako je najvažnije cijepiti se. „Oni koji su bolesni trebaju ostati kod kuće. Nakon što se popije antibiotik ne nestane klinička slika već kašalj postepeno prestane, a antibiotik samo prekida zaraznost pacijenta. Važno je pridržavati se svih onih higijenskih mjera koje općenito preporučamo kada su u pitanju respiratorne infekcije“, dodaje Pajtlar i zaključuje kako je u našoj županiji visoka procijepljenost po pitanju hripavca, odnosno ona je viša od 90 posto.