Održane 1. Tradicijske maškare Sisačko-moslavačke županije

U organizaciji Kulturno-povijesnog centra Sisačko-moslavačke županije po prvi su puta, 26. siječnja, u Sisku, održane “Tradicijske maškare Sisačko-moslavačke županije“.

Riječ je o manifestaciji kojom se žele prikazati pokladni običaji koji se njeguju u pojedinim mjestima, a sve kako bi se oni sačuvali za generacije koje dolaze.  Na ovogodišnjoj manifestaciji predstavila su se četiri društva, KUD „Posavina“ Budaševo sa sisačke strane, te KUD „Repušnica“, Češka beseda Međurić i Matica Slovačka Međurić s kutinske strane.

„Mačke Repušnjačke“ iz KUD-a „Repušnica“ u toj su prigodi krenule u Milano na modnu reviju.  Naime, proslavljeni i modno osviješteni trio DVD (Durbek-Vukadin-Dobranić) i za ovu je godinu iznjedrio nekoliko modela za jesen-zimu-proljeće-ljeto. Svi prezentirani modeli nosivi su u svim prilikama, a njihovi su modni dodaci vrlo su pristupačnih cijena.

Tradicijske maškare Međurića tom su prigodom predstavili članovi Matice slovačke te Češke beseda. Prikazali su povorku maškara kroz selo u prikazu svatova. Bilo je tu i laufera, kokošara, medvjeda obučenih u slamu, „Turčina“, dimnjačara te mnogih drugih tradicijskih likova.

“Tradicijske maškare Sisačko-moslavačke županije“ podržali su predstavnici Sisačko-moslavačke županije i županijske Zajednice kulturno-umjetničkih udruga, ali i brojna publika koja je tom prigodom mogla doći i do nagrade za svoju masku.

Fotografije: KUD “Repušnica”, Češka beseda Međurić