Noć muzeja u Lipovljanima

Matica slovačka Lipovljani i ove je godine u Slovačkoj etno kući organizirala Noć muzeja. Kulturna manifestacija prepoznata je i od strane mještana koji svake godine imaju priliku vidjeti nešto novo u sklopu ovoga događaja.

U prvom dijelu programa Noći muzeja u Lipovljanima predstavljeno je drugo prošireno izdanje knjige “Slovačka etno kuća sa pogledom u prošlost” autorice, kutinske etnologinje Slavice Moslavac.


Tom su prilikom nastupile članice KUD-a LIPA koje su predstavile raznovrsne slovačke narodne nošnje.

  Program je uključivao i etno kviz u kojem su se natjecali učenici slovačkog jezika i kulture po modelu C, predavanje o modrotlaču, te praktične radionice u čast modrotlaču izvođene starom fotografskom tehnikom sličnom modrotisku o čemu ih je educirala Marijana Kapetanović.


  Završnica programa uključivala je zvuke slovačke baštine u izvedbi pjevačkog zbora LIRA.  Posjetitelje je u Slovačkoj etno kućipozdr4avio predsjednik Matice slovačke Lipovljani, Josip Krajči. On je izrazio zadovoljstvo što je ova manifestacija u Lipovljanima oživjela, a u skladu s ovogodišnjom porukom Noći muzeja „Muzeji i nova publika“ u svoj sadržaj uključila i mlade.

Upravo su oni nova publika koja tradiciju može promišljati na nove načine, što i jest cilj ovakvih manifestacija.