Na Zimskoj školi folklora promovirana knjiga “Tradicija i umjetnost” Slavice Moslavac

U sklopu jubilarne 30. Zimske škola hrvatskog folklora koja se u organizaciji Hrvatske matica iseljenika održava u Koprivnici, poznata kutinska etnologinja i muzejska savjetnica Slavica Moslavac promovirala je knjigu „Tradicija i umjetnost/tkanje, vezovi, boje i ornament“.

Knjiga je to koja uvodi čitatelje u spoj tradicije i umjetnosti koja je sve prisutnija u našoj svakodnevici. Na 104 strane fotografijama i riječju predstavlja umješnost tkalja, te skladnost boja i ornamenata na tradicijskom ukrašavanju tekstila u raznim prilikama na prostorima Moslavine, Hrvatske Posavine, Banovine i Bilogore.

„Željela sam predstaviti jedan segment onoga što se može iskoristiti u suvremenom svijetu da bi po toj vrijednosti mi bili prepoznatljivi. Brojne su udruge dosad pokušale raditi s tkaljama poput onih iz Osekova, Ivanić Grada, Posavskih Brega i Petrinje, nastojeći prilagoditi nasljeđe tradicijskog ruha s modernim vremenom, jer će to nasljeđe s vremenom nestati. Modni dizajneri također su nastojali iskoristiti motive, upotrebljavajući samo neke od segmenata, a za područje o kojemu govorimo, centralnoj Hrvatskoj, karakteristična je ruža u svim varijantama i veličinama.“ – istaknula je, među ostalih, autorica Slavica Moslavac.

Uz nju, knjigu su predstavljali  Lucija Starčević iz Hrvatske matice iseljenika te Andrija Ivančan, voditelj škole.

U glazbenom dijelu nastupili su polaznici škole koji su izveli pjesmu “Dođi dragi ti i tvoj kolega”, Martin Durbek na tamburi te Filip i Vjekoslav Martinić na tradicijskim glazbalima.

U sklopu ove Zimske škole folklora tijekom posljednja dva dana nastave, Slavica Moslavac uz korepeticiju Lane Moslavac, predavat će pjesme i plesove Posavine, Bilogore, Sjeverne i Južne Moslavine.