Moslavčanima vrijedna sredstva Ministarstva kulture i medija

S ciljem daljnjeg poticanja amaterskog glazbenog i folklornog stvaralaštva, Ministarstvo kulture i medija osiguralo je proračunska sredstva u iznosu od 882.310,00 eura za sufinanciranje 367 programa u 2024. godini, što je povećanje za otprilike 12,3 % u odnosu na 2023. godinu.

Kulturno vijeće za kulturno-umjetnički amaterizam u sastavu Tvrtko Zebec, predsjednik i članovi Katarina Bušić, Krunoslav Šokac, Tomislav Habulin i Vanja Lisjak razmotrilo je i vrednovalo 709 pristiglih prijava na Javni poziv za predlaganje javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2024. godinu uzimajući u obzir obveze predlagatelja utvrđene Uvjetima Poziva s uputama za predlagatelje programa kulturno-umjetničkog amaterizma (glazbenog/folklornog) za 2024. godinu.

Programska sredstva posebno su usmjerena na razvoj kulturno-umjetničkih udruga koje čine temelj kulturnog života i kulturnih aktivnosti u slabije razvijenim sredinama, brdsko-planinskim područjima, otocima te područja od posebne državne skrbi.

Najviše odobrenih programa, njih 191, odnosi se na izradu, rekonstrukciju ili otkup zavičajnih nošnji i/ili nabavu tradicijskih i klasičnih glazbala, a naglasak je stavljen na obnovu fundusa u sredinama gdje je takva vrsta zavičajne baštine ugrožena, na korištenje usluga tradicijskih obrta i lokalnih majstora kao nositelja specifičnih znanja i vještina te njihovih stručnih referencija.

Osim toga, 119 odobrenih programa odnosi se na organizaciju festivala/manifestacija/smotri, 23 na obilježavanje visokih obljetnica, a isto toliko i na organizaciju seminara i radionica. Odobreno je i 7 programa glazbenog i folklornog nakladništva te 4 programa narudžbe novih djela.

Značajna sredstva od strane Ministarstva kulture i medija ostvarit će i organizacije s područja Moslavine i Sisačko-moslavačke županije.

Naime, Gradskom savezu kulturno-umjetničkih društava Grada Kutine odobren je iznos od 3.500,00 eura za organizaciju 41. Smotra folklora Moslavine.  Gradski puhački orkestar “Krešimir” Kutina  ostvario je potporu od 1.500,00 eura za nabavu puhačkih instrumenata, a isto toliko KUD „Ivančice“ za otkup moslavačkih nošnji, dok će KUD „Repušnica“ dobiti 500,00 eura za nabavu opanaka.

S područja Moslavine, potporu od 1.500,00 eura ostvario je i KUD „Mijo Stuparić“ Velika Ludina za otkup dijelova zavičajnih nošnji.

Najznačajnije potpore ostvarile su Općina Lipovljani za organizaciju „Lipovljanskih susreta“ te Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Sisačko-moslavačke županije za organizaciju županijskih predsmotri i smotri, a riječ je o iznosima od po 4.000,00 eura.