Gradsko vijeće Popovače raspravljalo o komunalnim problemima u Gornjoj Gračenici

Na posljednjoj radnoj sjednici Gradskog vijeća Popovače, održanoj krajem prosinca, aktualiziran je niz tema.

Vijećnika Josipa Vlašića (HSP) zanimalo je kada se očekuju aktivnosti vezane od strane Hrvatskih voda i Županijske uprave za ceste Sisačko-moslavačke županije, a kojima bi se konačno spriječilo plavljenje ceste, dvorišta i kuća na dijelu Zagrebačke ulice u Gornjoj Gračenici.

Vijećnik je također napomenuo kako je uslijed obilnih kiša most u Ulici Luka u potpunosti uništen te se njime ne može prometovati. Dodao je kako stanovnici prometuju alternativnim pravcem koji prolazi kroz parcele koje su u privatnom vlasništvu. Pitao je stoga kako grad planira riješiti taj novonastali problem.

Gradonačelnik Josip Mišković vezano uz Zagrebačku ulicu, napomenuo je kako je u odvojcima kojima gospodari grad odrađeno ono što je bilo dogovoreno na sastanku s predstavnicima Hrvatskih voda i ŽUC-a, a radi se o čišćenju začepljenih mostova i iskopavanju cestovnih jaraka. Županijska uprava za ceste na dijelu gdje je nadležna, također je odradila određene aktivnosti koje su dogovorene. Je li sve do sad provedeno zadovoljavajuće ili ne, pokazat će vrijeme.

Što se tiče trajnog rješenja, preventivnoj odvodnji, gradonačelnik je napomenuo kako ono ovisi o Hrvatskim vodama. Pojasnio je i kako im je za početak radova potrebno 4 do 5 godina budući da je prije toga nužno riješiti pravno-imovinske odnose te provesti sve potrebne postupke koji omogućuju same radove. Tim konačnim rješenjem spriječio bi se dolazak vode na prostor dvorišta i kuća te županijske ceste.

Vezano uz most u Ulici Luka gradonačelnik je napomenuo kako su stručne službe već ranije bile na terenu, on je bio oštećen, ali se mogao koristiti. Uslijed bujične kiše temelj je potkopan i most je u potpunosti propao te je neupotrebljiv.

Do izgradnje novog mosta, a koji zahtjeva značajna financijska sredstva te izradu projektne dokumentacije, prema dogovoru s Mjesnim odborom, kamenom se nasipalo 300-tinjak metara alternativnog puta te je sad Ulica Luka spojena s lijevim odvojkom Ulice Škarje.

Do izgradnje novog mosta, u kojem će vjerojatno sudjelovati i Hrvatske vode, taj je alternativni pravac jedini koji stanovnike te Ulice Luka povezuje s ostatkom Gornje Gračenice.