U Dječjem vrtiću Kutina 41 dijete na listi čekanja

U Dječji vrtić Kutina u prethodnoj pedagoškoj godini 2022./2023. bilo je upisano 694 djece, od kojih 628 u redovnom programu. Interes za upis u dječji vrtić iz godine u godinu raste – dio je to izvješća za prethodnu pedagošku godinu kojega je na sjednici Gradskog vijeća predstavila ravnateljica Dječjeg vrtića Kutina Sandra Todorov. S jedne strane podatak koji veseli, a s druge strane lista čekanja na kojoj se trenutno nalazi 41 dijete. Na listi je 10 djece s drugih područja, dok ih je 31 s područja Grada Kutine. Među njima je 21 dijete čija su oba roditelja zaposlena i koji trebaju mjesto u dječjem vrtiću.
– Ovakav broj na listi čekanja nismo očekivali, ali dogodilo se to da je za 14 djece odgođen polazak u prvi razred, te su ta djeca ostala u dječjem vrtiću, što je podatak koji nas sve zajedno treba zabrinuti. Ta je brojka duplo veća u odnosu na godinu ranije – rekla je Todorov.

Logično pitanje koje se nameće, a koje su postavili oporbeni vijećnici Momir Rajšić (Laburisti) i Drago Šivak (SDP), bilo je kada će biti završen novi dječji vrtić, čija je izgradnja stala zbog problema s izvođačima, a kojim bi se riješili postojeći prostorni problemi, lista čekanja i postigao traženi pedagoški standard jer je vrtić sada prekapacitiran za nekih 10%.

 
Ravnateljica Sandra Todorov nije mogla dati pitanja vezana uz izgradnju vrtića, nabavu i radove, koja su u nadležnosti grada, no nada se da će izgradnja biti nastavljena i da će novi vrtić biti završen sljedeće godine, kako je i najavljeno.
 

Vijećnik Ivica Glibo i vijećnik Dražen Kinderman postavili su pitanja oko financiranja dječjeg vrtića. Iz odgovora je vidljivo kako prihodi od strane grada u financiranju vrtića iznose 82%, a roditelji plaćaju samo 26% ekonomske cijene vrtića. Manji udio sufinancira država, a županija nema obvezu sudjelovati u financiranju dječjih vrtića. Potrebe dječjeg vrtića su značajne. Sve je više djece s teškoćama u razvoju kojima su potrebni pomagači, a taj standard vrtić košta oko 11.000 eura mjesečno, a potreba za pomagačima bit će sigurno sve veće. S druge strane djelatnicima vrtića kolektivnim ugovorom bilo je potrebno povećati plaće. No bez obzira na sve te činjenice, prošle je pedagoške godine izvedeno nekoliko većih radova, primjerice izmjena sustava grijanja u vrtiću Košuta, izmjena vertikale u Nevenu, postavljanje digitalnog nadzora itd.
 Na sjednici je najavljena izgradnja dječjeg vrtića u Kutinskoj Slatini putem prolaska na natječaju Nacionalnog plana za oporavak i otpornost gdje se najavljuju 2 odgojne skupine.