Skupština Udruge umirovljenika Grada Kutine

Udruga umirovljenika Grada Kutine održala je skupštinu za 2022. godinu. Iz objektivnih razloga skupština nije mogla biti održana ranije te je danas ujedno predstavljen i plan i program rada za 2023. godinu kao i sva financijska izviješća.


 Predsjednica udruge Olga Friščić pozdravila je prisutnih 68 članova od njih ukupno 288. Broj članova udruge u laganom je padu izazvanom nakon korona krize je su prije imali 358 članova, te iz udruge očekuju ponovno povećanje broja članstva.

 Predsjednica je predstavila aktivnosti u 2022. godini od kulturnih i sportskih događanja, akcija prevencije zdravlja, do izleta i putovanja koje je udruga uspjela realizirati.

 Slične planove imali su i za 2023. a oni su i za ovu godinu većim dijelom ostvareni. Tom je prilikom predsjednica nagovijestila premještanje udruge u prostor Knjižnice, rekavši kako je mnogim članovima zbog toga žao jer su sentimentalno vezani za ovaj prostor. S druge strane izrazila je mišljenje kako je upravljanje ovom zgradom zahtjevan i skup posao, a posljedice je bilo i za vrijeme poplava.

 U međuvremenu udruga je izgubila dvije članice Ljubicu Bokan i Alicu Tomek, a ovom prilikom izabrali su i nove članove Upravnog odbora koji se sastoji od 11 članova.

  Članove su pozdravili bivši dugogodišnji predsjednik Udruge Josip Prajner, predsjednik Udruge umirovljenika Popovače Zdravko Matejaš, te u ime predsjednika Udruge umirovljenika Petrokemije, Ivan Tomac, koji je tom prilikom rekao kako bi za umirovljenike bilo dobro da se dvije umirovljeničke udruge ujedine u jednu. U ime Grada Kutine skupštini su prisustvovali pročelnik za dr. djelatnosti Željko Tomičić i pročelnik za financije Ivan Crnac.

 Tomičić se obratio umirovljenicima riječima podrške koju će imati i u narednom razdoblju, u vidu isplate božićnica i uskrsnica umirovljenicima slabijeg imovinskog stanja. Objasnio je najavu Grada o otkupu zgrade od Fonda za mirovinsko osiguranje koji se želi “riješiti” svojih nekretnina. „Grad se odlučio na kupovinu ovoga prostora, što je bolje nego da je ovaj prostor prodan nekom privatniku. Namjera je u njega premjestiti Knjižnicu i čitaonicu, a umirovljenicima pomoći urediti sadašnji prostor Knjižnice za njihove potrebe“, rekao je Tomičić. Član Udruge Vlado Ilijaš stava je da bi umirovljenici trebali ostati u ovom prostoru u čijem su uređenju godinama sudjelovali, te da se Knjižnica uredi u praznom prostoru u Centru II. Mišljenja umirovljenika po tom pitanju se razlikuju, od onih koji su sentimentalno vezani uz ovaj prostor, do onih koji podržavaju promjenu lokacije.

  Čestitke za Božić i Novu godinu upućene su svim umirovljenicima, a skupštinu je uveličao nastup njihovog, vrlo aktivnog, zbora pod vodstvom Brune Zebića.