Raste interes za potpore poduzetnicima; potpisani ugovori ukupne vrijednosti 110.000 eura

Poduzetnici s područja Grada Kutine danas su potpisali ugovore o poticajima za samozapošljavanje i zapošljavanje, dodatno obrazovanje i zapošljavanje sezonskih radnika u poljoprivredi. Na mjeru su se javila 66 poduzetnika, od kojih je bespovratna sredstava ostvarilo njih 63. Oni će na ovaj način zaposliti 84 osobe sa Zavoda za zapošljavanje, a 7 osoba će se samozaposliti.

 U novoj poslovno stambenoj j zgradi na Trgu dr. Franje Tuđmana potpisivanju ugovora su nazočili kutinski gradonačelnik Zlatko Babić, pročelnik za gospodarstvo Hrvoje Krmelić, te predsjednik Odbora za gospodarstvo Grada Kutine, Ante Knezović.


 „Nastavljamo s mjerama za poticanje poduzetništva, konkretno samozapošljavanje i zapošljavanje. Ove godine interes je velik tako da smo sredstva povećali za 40%, te su na razini 110.000 eura. Cilj ove mjere je pomoći poduzetnicima, bilo onima koji su već afirmirani, bilo onim mladima koji tek počinju, jer krajnja nam je želja zadržati mlade ljude da ostanu u Kutini i ovdje pronađu posao, a upravo ova mjera to omogućuje“, rekao je gradonačelnik Zlatko Babić.
  Predsjednik Odbora za gospodarstvo Grada Kutine Ante Knezović dodao je kako je dobro što Grad prati male poduzetnike i što je ove godine povećao sredstva za tu svrhu. „Poticaj su dobili svi koji su podnijeli zahtjev, a koji su zadovoljili formalne uvjete natječaja. Bilo bi dobro da su sredstva i malo veća, ali ove godine ona su ipak skoro duplo veća nego što je planirano“ rekao je Knezović.
 

Među prisutnim poduzetnicima, kako je rekao pročelnik za gospodarstvo Hrvoje Krmelić, ima raznih vrsta djelatnosti, od proizvodnih postrojenja, do knjigovodstvenih servisa, ugostiteljstva i drugih uslužnih djelatnosti.
  Mariel Klašnja, mladi je poduzetnik čija firma Energoproces zapošljava 6 djelatnika, od kojih 4 putem poticaja za zapošljavanje. „Bavimo se montažom fotonaponskih sustava i trenutno imamo veliku potražnju za njihovom ugradnjom. Ova sredstva služit će za osposobljavanje mladih ljudi sa Zavoda za zapošljavanje kao bi ovu vrstu poslova mogli kvalitetno obavljati“, rekao je mladi kutinski poduzetnik, te izrazio nadu da će se ova mjera nastaviti i narednih godina.
 

Mirela Piršić iz tvrtke za zabavu Funbox također je zadovoljna sredstvima jer svaki je poticaj dobro došao, a isto mišljenje dijeli Nikola bačić iz tvrtke ANSER IT d.o.o. Ova zanimljiva tvrtka bavi se guščjim proizvodima. Već nekoliko godina rade i to je u početku bilo više volontiranje, no danas su se uspješno probili i na veće tržišta. Rade proizvode od guščje jetre, paštetu i ostale proizvode visoke kvalitete, kako za manje trgovine zdravom hranom tako i za veće trgovačke lance te se njihovi proizvodi mogu naći i na policama LIDL-a“, rekao je Bačić i zahvalio Gradu na potpori koja će svakom poduzetniku dobro doći.

Za sufinanciranje novog zapošljavanja Grad Kutina je osigurao sredstva sukladno visini stručne spreme, odnosno 1.400,00 eura za jednu novu zaposlenu osobu VŠS ili VSS, 1.000 eura za novozaposlenu osobu SSS ili VKV, te 700 eura za NKV radnika.    Iznimno za novo zapošljavanje/samozapošljavanje osoba koji nemaju više od 30 godina za vrijeme podnošenja Zahtjeva za potporu po ovom Programu, potpora je uvećana za 50% na odobrena sredstva, odnosno za 100% za novozaposlene osobe zaposlene od strane poduzetnika koji ima sjedište u Poslovnoj zoni Grada Kutine.