Panel rasprava “Migracije i tržište rada” u organizaciji kutinskog HDZ-a

Gradska organizacija HDZ-a Kutina u Poduzetničkom inkubatoru organizirala je Panel raspravu na temu “Migracije i tržište rada”. Sudionici rasprave bili su državni tajnik u Ministarstvu rada Ivan Vidiš, saborska zastupnica Majda Burić, predsjednik Odbora za gospodarstvo Grada Kutine Ante Knezović, te vjeroučiteljica Zorica Tomić Meaški.

 Raspravu je otvorio predsjednik temeljnog ogranka HDZ-a Kutina, Domagoj Pleše. “Govorit ćemo o migracijama i tržištu rada, aktualnom pitanju s kojim se suočava cijela Europska unija, pa tako i Hrvatska. Radi se o važnoj temi i mi moramo razmišljati o inkorporiranju ljudi iz trećih država u naše društvo. Razgovarat ćemo o više aspekata njihove integracije, uz sagledavanje vjerskih, tržišnih i etičkih komponenti”, rekao je Domagoj Pleše, moderator ove rasprave.

  Državni tajnik Ivan Vidiš istaknuo je kako se tržište rada iznimno promijenilo te da Hrvatska trenutno ima nisku stopu nezaposlenosti i veliku potražnju za radnicima, jer se otvorio i velik broj radnih mjesta. ”Ove godine imali smo 160 000 izdanih radnih dozvola, najviše u sektoru građevine i turizma. I dalje najviše radnika dolazi iz susjednih zemalja, ali dolaze i iz dalekih država te treba stvoriti uvjete za njihovu integraciju”, ističe Vidiš.


  Saborska zastupnica Majda Burić osvrnula se tom prilikom na sve što je Vlada RH poduzela u smislu stvaranja uvjeta za otvaranje radnih mjesta i politike upravljanja migracijskim procesima, dok su govornici iz Kutine raspravljali o lokalnoj situaciji vezano uz potrebe radne snage na tržištu rada.


 Prema podacima koje je iznio Ante Knezović Hrvatski zavod za zapošljavanje u Kutini izdao je približno 200 dozvola za radnike uglavnom iz susjednih zemalja BIH, Srbije, Kosova, ali i Bangladeša, Ukrajine… Ponajviše se radi o vozačima, radnicima na području građevine, drvne industrije i srodnih struka. Vjeroučiteljica Zorica Tomić osvrnula se na aspekt svakodnevnog života gdje je ljudima potrebna podrška koju im Crkva može pružiti jer je ona ta koja stoji uz čovjeka, u onoj mjeri u kojoj on želi sudjelovati.

 Tribini su nazočili članovi HDZ-a s gradske i županijske razine, ali i drugi gosti koje je zanimala ova rasprava.