Forum seniora SDP-a Kutina

Forum seniora SDP-a Kutina za novog je predsjednika izabrao Josipa Cerovca, za zamjenika predsjednika Ivana Tomca i tajnika Mladena Domitrovića.
Predsjednik Foruma seniora SDP-a Hrvatske, Ivo Jelušić, govorio je o položaju radnika i umirovljenika te je rekao da zbog visoke inflacije, a pogotovo povećanja cijena osnovnih životnih namirnica, većina građana a posebno umirovljenici, žive sve teže. Svaki treći stanovnik Hrvatske je umirovljenik. „Ova vlada HDZ-a vodi puno više brige o sebi i bogatim bankarima i vlasnicima poduzeća, o tome kako da njima bude dobro.“, rekao je Jelušić i potkrijepio svoju tvrdnju statističkim podacima. Za vrijeme ove vladavine HDZ-a profiti poduzetnika rasli za 80 posto, prihodi države 46 posto, dok su plaće rasle manje od 20, a mirovine tek 14 posto. Prosječna starosna mirovina u odnosu na prosječnu plaću pala je na 39,2 posto.
SDP ima plan s dvije konkretne mjere, s kojima osigurava znatno povećanje mirovina, tako da prosječna starosna mirovina u 4 godine raste za 50 posto, s prosječnih 500 na 750 eura. Prva mjera je izmjena postojeće formule za usklađivanje mirovina prema kojoj sada rast mirovina prati dva parametra, rast cijena i rast plaća.
Prijedlog SDP-a je da se odsada usklađivanje vrši samo prema onom parametru koji je imao veći rast, odnosno koji je povoljniji za umirovljenike.
Druga mjera sadrži uvođenje trajnog dodatka tj. povećanje mirovina u prvoj godini za dodatnih 10 posto, a u naredne tri godine za dodatnih 5 posto.
Kada treba dati bogatima, pa i kubik plina za jedan cent nekima, onda se može i ima, rekao je Jelušić, a kada su u pitanju umirovljenici, za njih se nema. Od umirovljenika bi htjeli glasove, a rade za bogate, upozorio je Forum seniora SDP-a.