Aktualni sat: o sanacijama, investiciji u Nazorovoj, financiranju Sportskog centra

 Prigradska naselja žale se na nestanak struje što se događa nakon svakog nevremena, na što je upozorila vijećnica Nataša Vugrinović (HDZ). Zašto do toga dolazi i može li se taj problem što prije riješiti?
  Kako je rekao pročelnik za komunalno gospodarstvo Eduard Gelešić, šteta od srpanjske oluje prema procjenama HEP-a bila je milijunska i krenulo se požarno rješavati te probleme. Oni će se rješavati tijekom cijele iduće godine. Bit će tu puno posla, i dosad je puno napravljeno, ali štete su bile posvuda . Mi im možemo uputiti dodatne zahtjeve, rekao je Gelešić.

  

Miroslav Šnjarić, nezavisni vijećnik, ukazao je na jaka oštećenja dvije područne škole u Jamaricama i Janja Lipi. Zanima ga zašto sve nije sanirano i kada se planira sanirati? Gradonačelnik je odgovorio kako je grad oko 750.000 eura, neplanirano, zbog srpanjske oluje uložio u razne vrsta sanacija koje su bile prioritetne, a bilo ih je jako puno na cijelom području. Sanaciji u Jamaricama pristupilo se obuhvatnije, na kvalitetan način, ne samo da se riješi nastalo oštećenje, već se pristupilo i sanaciji OŠ Jamarice na kvalitetan način. Isti izvođač sanirati će i školu u Janja Lipi.
 

– Što se događa s katastarskom izmjerom koja je počela na području Kutine, jer to očito nije završeno? – pitanje je vijećnika Dragutina Vagnera (HSS).
 Besplatna katastarska izmjera je projekt koji smo kao grad dobili i građanima omogućili besplatno ucrtavanje međa i objekata što je za građane besplatno, a inače je to prilično skupo. Otkriveno je puno spornih slučajeva oko tih međa, ističe gradonačelnik Zlatko Babić. „Grad Kutina je među prvim jedinicama lokalne samouprave koja je ušla u program katastarske izmjere, a nositelj je državna geodetska uprava koja sa dva izvođača izvršava te poslove“, pojasnila je pročelnica Snježana Šlabek Ohman. Dodaje kako taj posao još nije završen te kako će rokovi biti pomaknuti.  

 

Nezavisni vijećnik Ivica Glibo ukazao je, uz ostalo, na potrebu za promjenom datuma obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Grada Kutine. On se obilježava 4. studenog, te ga zanima ima li naznaka da se to obilježavanje organizira na primjereniji datum.
– Taj je datum bio vezan uz nekadašnje obilježavanje Dana grada, da se na neki način u sklopu obilježavanja Dana grada braniteljima da veći značaj. Budući da je Dan grada promijenjen i prebačen na Petrovo, možemo promijeniti i taj datum obilježavanja. „Mi ćemo kao i za Dan grada predložiti jedan odbor koji će razmotriti sve povijesne činjenice, koji će se sastojati i od predstavnika braniteljskih udruga, ustanova Muzeja Moslavine, gradskih vijećnika…“, rekao je Babić, kako bi iznašli najbolji mogući datum.
 

Vijećnika Matiju Šurbeka (HDZ), među ostalim, zanima što je s investicijom na mjestu bivše stolarije u Nazorovoj?
Gradonačelnik je odgovorio kako su tu dva projekta. Jedan je izgradnja kružnog toka, za što je dobivena građevinska dozvola i čeka se potpisivanje ugovora.
 Drugi dio investicije je izgradnja Retail parka koji bi se sastojao od dva renomirana trgovačka centra. Zasad traju razgovori oko tog projekta za koji je napravljena projektna dokumentacija, promijenjen GUP i dano sve što je potrebno, te se čeka njihova suglasnost, odnosno zahtjev za građevinskom dozvolom – objasnio je Babić. Rečeno je i kako postoje problemi nestabilne situacije na tržištu rada, te kako korisnici prostora traže izmjene u poslovnom prostoru na nekim dijelovima koji zadiru u izmjenu tehničke dokumentacije Uglavnom za idući tjedan najavljene su drobilice starog materijala na tom terenu radi ugradnje u temelje budućeg centra.  

Vijećnica Barbara Mihaljević (SDP) postavila je pitanje hoće li se postaviti semafori u Stupovači i Brinjanima kako bi se palilo crveno svjetlo uslijed velike brzine, te jesu li izjednačeni statusi pomoćnika u nastavi s onima u županiji?
– Proslijediti ćemo to pitanje prema vlasniku cesta i policiji, postoji određena tromost institucija oko toga pitanja ali mi ćemo i dalje biti uporni po tom pitanju. Usklađivanje ide i svi će imati istu naknadu. Žao mi je što ne možemo više napraviti po tom pitanju – odgovor je na pitanja vijećnice.
  Nezavisni vijećnik Dražen Kinderman, među ostalim, postavio je pitanje ima li istinitosti u indicijama da bi Sportski centar Kutina mogao prijeći u nadležnost županije ili države, navodeći kako se iz gradskog proračuna izdvaja oko 700.000 godišnje za tu ustanovu, što je visina prireza. Gradonačelnik je odgovorio kako se razgovara o tome, obzirom da gotovo i nema grada koji sam financira ustanovu ovakvoga tipa, što je odluka donešena još u bivšem sistemu. Zaključio je kako svakako treba vidjeti što bi to značilo za tu ustanovu, djelatnike, usluge koje ona pruža itd. Trebalo bi napraviti elaborat i vidjeti sve prednosti i nedostatke toga, tako da je to tema o kojoj se zasad samo razgovara.