Održana XI. Večer škrleta i moslavačke kuhinje

U organizaciji gradske Turističke zajednice, u subotu, 25. studenoga, u Popovači je održana XI. Večer škrleta i moslavačke kuhinje.

Revija je ovo bogate enološke i gastronomske ponude Moslavine, a da je Škrlet najbolje vino i odlično odgovara uz široku paletu ponuđenih delicija potvrdili su brojni okupljeni izlagači.

„Ne ponovila se“ – riječi su kojima je još uvijek aktualnu vinogradarsku godinu opisao Igor Kovačević, predsjednik Udruge „Škrlet“. No, unatoč lošim vremenskim prilikama te prirodnim nepogodama, nešto se ipak urodilo te su, prema prvim pokazateljima vina dobra. „Mi smo na škrlet ponosni, on je naša autohtona sorta i drago nam je da je dobro prihvaćen te da su okupljeni zadovoljni vinima koja su prezentirali članovi Udruge „Škrlet“, a kojih je bilo 20-ak.“ – zaključio je Kovačević.

Uz vina amatera, kušati su se mogla i ona profesionalnih proizvođača, od vinarija Belajec, Florijanović, Miklaužić i Trdenić s popovačkog područja, do onih gostujućih vinarija s područja Ivanić-grada i Kutine. 

„Iz godine u godinu ova manifestacija raste. U početku smo krenuli s Večeri škrleta, u organizaciji Udurge vinogradara i voćara Škrlet, da bi se ona kasnije proširila i na Večer moslavačke kuhinje. Iz godine u godinu imamo sve više izlagača, imamo sve više ugostiteljskih objekata koji nam se dolaze predstaviti i pokazati nam svoju autentičnu kuhinju. Ove godine smo manifestaciju podigli na još viši nivo, imamo povećani broj vinara i izlagača, ali i sadržaje na vanjskom dijelu kako bi se prostor trga u potpunosti oživio. Ova manifestacija idealna je prilika da ljudi razmjenjuju ideje i da sama ponuda našeg kraja kvalitetno raste. Dakle, ova manifestacija svakako ima promotivan karakter za naš kraj.“- rekao je Lovro Miklaužić, direktor gradske Turističke zajednice, zamjenik gradonačelnika, ali i poznati vinar i vinogradar ovog kraja.

„Ova manifestacija promocija je truda i rada naših vinara, ali i OPG-ovaca i ugostitelja. Ujedinjena ponuda tradicionalne hrane i našeg vina na ovoj manifestaciji svakako je dobar promotor našeg kraja. Svi zainteresirani, kada dođu u Moslavinu, znat će što trebaju zatražiti i što je u ovom kraju karakteristično. Nadamo se da je ova manifestacija dobar promotor turizma i da ćemo u budućnosti razviti taj naš kontinentalni turizam na razinu koju zaslužuje.“ – rekao je gradonačelnik Popovače Josip Mišković.

Kvalitetno vino Škrlet, moglo se čuti, izuzetno je osvježavajuće, pitko i lagano te se sa svojom nježnom nenametljivom specifičnom sortnom aromom idealno sljubljuje uz moslavačka jela, kako ona riblja i od bijelog mesa, tako i ona nešto pikantnija, a koja su bila izvrsno pripremljena, što je potvrdio poznati chef Tomislav Špiček.

U širokoj paleti ugostiteljske ponude našle su se delicije poput češnjovki i krvavica s njokima i zeljem, fileka, sarme, šarana na rašljama, gulaša od divljači, ali i trganaca sa špekom, zapečenog graha s kobasicom, dizanih knedli u saftu od jelena, šunke u kruhu, sira i vrhnja, tačkrla te graha s kobasicama i gljivama. Nezaobilazne su bile i slastice, a među kojima su i ovoga puta bile raznovrsne štrudle te pralina, košarica s bundevom, moussa s kestenom i panna cotte sa škrletom.

Manifestaciju su svojim dolaskom podržali i brojni uvaženi gosti, vinari, enolozi, ali i predstavnici susjednih turističkih zajednica, gradova i općina, kao i predsjednik Županijske skupštine Mato Fofić kojemu je pripala čast otvorenja te saborska zastupnica i predsjednica Odbora za poljoprivredu Marijana Petir.

Samom otvorenju prethodila je „Wine&paint“ radionica te predstavljanje „Moslavačke kuharice“,  svojim nastupom manifestaciju su uveličali članovi KUD-a „Stjepan Šajnović“ iz Osekova,  goste je zabavljao Tamburaški sastav Milenij,  a događaj je vodio Domagoj Jakopović Ribafish.