Vatrogasnim zajednicama i DVD-ima uručena vrijedna vatrogasna oprema

Vrijedna vatrogasna oprema na prostoru ispred Javne vatrogasne postrojbe grada Siska uručena je u utorak 24. listopda 2023. godine vatrogasnim zajednicama gradova i općina te samostalnim dobrovoljnim vatrogasnim društvima na području Sisačko-moslavačke županije.

Uručenju vatrogasne opreme prisustvovao je župan Ivan Celjak koji je zahvalio vatrogaskinjama i vatrogascima na njihovoj operativnosti i podsjetio na izuzetan angažman vatrogasaca nakon potresa, za vrijeme poplava, ali i u svim drugim situacijama u kojima je trebalo spasiti ljudske živote i imovinu.

Kontinuirana ulaganja u opremljenost vatrogasnih zajednica i DVD-a

„Kontinuirano se ulaže u županijski vatrogasni sustav, a vrijednost opreme koja se sada uručuje je 72.000 € što će pomoći našim vatrogasnim zajednicama i dobrovoljnim vatrogasnim društvima kako bi bili kvalitetno opremljeni u cilju zaštite naših života i imovine“, rekao je župan Celjak.

Dodao je kako je oprema koja je sada uručena samo jedan dio ulaganja u vatrogasni sustav Sisačko-moslavačka županije.

„Iz Fonda solidarnosti EU u vrijednosti 2,7 milijuna eura nabavljena je oprema koja je stradala u potresu, a u narednom razdoblju očekuje nas obnova objekata stradalih u potresu koje koriste dobrovoljna vatrogasna društva i javne vatrogasne postrojbe. U ovoj godini smo u proračunu osigurali 220.000,00 € za Vatrogasnu zajednicu SMŽ što je dvostruko više u odnosu na prošlu godinu“, dodao je župan.

Obnova objekata koje koriste DVD-i u JVP-e na potresom pogođenim područjima

Posebno se osvrnuo na obnovu objekata na potresom pogođenom području koje koriste dobrovoljna vatrogasna društva i javne vatrogasne postrojbe.

„Vlada Republike Hrvatske, na naše traženje, osigurala je 5,3 milijuna eura (40 milijuna kuna) za obnovu tih objekata, jer takva se obnova nije mogla financirati iz Fonda solidarnosti. Sisačko-moslavačka županija raspisala je javni poziv i trenutno su u postupku vrednovanja svi oni koji su se javili na naš poziv. Važno nam je obnoviti objekte koje koriste DVD- i JVP-e, jer smo svjesni da općine i gradovi ne mogu osigurati tolika sredstva u svojim proračunima. Postupak ide dalje i vjerujem da ćemo s obnovom tih objekata krenuti iduće godine“, najavio je župan Celjak.

Poboljšanje uvjeta za rad naših vatrogasaca

Oprema koju su zaprimile vatrogasne zajednice gradova i općina te samostalna dobrovoljna vatrogasna društva nabavljena je sredstvima Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske vatrogasne zajednice, Hrvatskih šuma i Vatrogasne zajednice SMŽ.

„Najveći dio opreme odnosi se na aparate za zaštitu dišnih organa, a uručili smo našim vatrogascima još i čizme za gašenje požara, vatrogasne tlačne cijevi, pjenila i motorne pile. Ovo je nastavak nabavke opreme za naše vatrogasce. U nekim društvima želimo obnoviti staru, a nekim društvima ćemo dati novu opremu koju do sada nisu imali u cilju poboljšanja uvjeta i rada naših vatrogasca u Sisačko-moslavačkoj županiji“, istaknuo je zapovjednik Vatrogasne zajednice SMŽ Marijo Paluh.