U NPB Popovača obilježen Svjetski dan mentalnog zdravlja

U Neuropsihijatrijskoj bolnici „Dr. Ivan Barbot“ Popovača, 10. listopada, održano je prigodno obilježavanje Svjetskog dana mentalnog zdravlja.

Prilika je to bila za ljude i zajednice da se ujedine oko teme „Mentalno zdravlje je univerzalno ljudsko pravo“,  s ciljem kako bi unaprijedili znanje, podigli svijest i pokrenuli akcije koje promiču i štite mentalno zdravlje kao univerzalno ljudsko pravo.

Uz pozdravne riječi Tomislava Bočkora, pomoćnika ravnateljice za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor, održana su i četiri predavanja.

O temi „Prevencija mentalnog zdravlja“ govorila je Danijela Čukelj, mag. med. techn., glavna sestra bolnice, o „Tjeskobi“ Maja Tkalčević, dr. med., s temom „Stigmatizacija osoba s duševnim smetnjama“ okupljene je upoznao Marko Pongrac, mag. soc. rada, dok je o temi „Slušajmo se međusobno“ govorila klinička psihologinja Ana Pavelić-Tremac, dr.sc..

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, prije pandemije COVID-19 bolesti procjenjivalo se da svaka osma osoba u svijetu ima problema s mentalnim zdravljem. Posljednjih nekoliko godina ostavilo je posljedice na mentalno zdravlje cijele populacije, a procjenjuje se da na svijetu 25% osoba boluje od različitih mentalnih bolesti. Budući da je mentalno zdravlje neodvojivo od tjelesnog, važno je posvetiti mu pažnju koju zaslužuje i učiniti ga prioritetnim.

Mentalno zdravlje je stanje mentalnog blagostanja koje ljudima omogućuje da se nose sa životnim stresovima, ostvare svoje sposobnosti, dobro uče i dobro rade te doprinose svojoj zajednici.

Obilježavanje dana mentalnog zdravlja nije samo manifestacija, već i prilika za edukaciju koja je ključna u osnaživanju pojedinaca da prepoznaju znakove i simptome mentalnih izazova, poručeno je u Neuropsihijatrijskoj bolnici „Dr. Ivan Barbot“ Popovača.