U Kutini provedena preventivna akcija u sklopu kampanje „Manje oružja, manje tragedija“

U sklopu nacionalne kampanje “Manje oružja, manje tragedija”, 18. listopada, policijski službenici Policijske uprave sisačko-moslavačke su na području Policijske postaje Kutina proveli preventivne aktivnosti s ciljem edukacije građana o opasnostima od neeksplodiranih minsko-eksplozivnih sredstava, kao i s mogućnošću dragovoljne predaje svih vrsta ubojitih sredstava, bez ikakvih sankcija.

Građanima su podijeljeni promotivni materijali i razni letci u kojima su im dane informacije o još uvijek zakonom propisanoj dragovoljnoj predaji oružja i raznih minsko eksplozivnih sredstava koje i dalje pojedini građani nedozvoljeno posjeduju. Također im je skrenuta pozornost na opasnost od takvih naprava zbog dugogodišnjeg posjedovanja i spremanja na neadekvatnim mjestima za iste, a koje izazivaju vremenski uvjeti u kojima su pospremljeni.

Za vrijeme provedbe kampanje građani su dragovoljno predali 788 komada raznog streljiva i jedan spremnik za automatsku pušku.

Protiv građana koji takvo oružje, streljivo i druga ubojita sredstva prijave policiji radi predaje, neće se pokretati prekršajni, niti kazneni postupak.

„Dragi građani, oružje i eksplozivna sredstva nemojte sami donositi u policijske postaje kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već želju za dragovoljnom predajom prijavite na broj 192 ili u najbližoj policijskoj postaji. Na mjesto događaja uputit će se posebno osposobljeni policijski službenici, koji će preuzeti oružje, a Vi ćete ostati anonimni. Dragovoljna predaja oružja vremenski je neograničena, a o svemu se dodatno možete informirati i putem besplatne telefonske linije 0800 88 92. Oružje i ubojita sredstva ne odlažite i ne ostavljajte u kontejnerima za smeće  ili na drugim otvorenim prostorima u prirodi! Na taj način ugrožavate živote drugih ljudi. SPRIJEČITE TRAGEDIJU, BUDITE ODGOVORNI PREMA SEBI I SVOJIM BLIŽNJIMA!!“ – poručili su tom prigodom iz PU sisačko-moslavačke.