Održani 12. Dani meda

Dvanaestu godinu za redom Udruga pčelara i medara „LIPA“ Popovača je u suradnji s gradskom Turističkom zajednicom organizirala manifestaciju pod nazivom „Dani meda“.

Riječ je o manifestaciji čiji je cilj promocija pčelarstva i popularizacije pčelinjih proizvoda, stoga su tijekom proteklog tjedna na izložbeno- prodajnim štandovima, ali i u sklopu edukacije za predškolsku i školsku djecu, ovi važni proizvodi predstavljeni građanstvu.

„I ove godine, unatoč vremenskim neprilikama te povećanju cijena repromaterijala, nešto se je i proizvelo. Količine meda manje su nego prošle godine, no, med, kao i ostali pčelinji proizvodi, izuzetno je kvalitetan.“ – naglasio je predsjednik Pčelarske udruge „Lipa“ Drago Plaščar.

Zahvalio je stoga Gradu Popovači i gradskoj Turističkoj zajednici, na podršci i pomoći u organizaciji ove važne manifestacije, kao i na provedbi brojnih aktivnosti kojima se promovira pčelarstvo, s posebnim naglaskom na realizaciju projekta „Kuća meda“.

Okupljene pčelare i ostale zainteresirane posjetitelje manifestacije pozdravili su pročelnica županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvoj, zaštitu okoliša i prirode, Anita Sinjeri Ibrišević,  gradonačelnik Popovače Josip Mišković, saborska zastupnica i predsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu Marijana Petir kao i predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Dražen Kocet.

Svi su oni izrazili zadovoljstvo kvalitetom meda i pčelarskih proizvoda, kao i upornošću i trudom koje pčelari svakodnevno ulažu, a kako bi odgovorili na brojne izazove. Osvrnuli su se i na potpore s lokalne, regionalne i državne razine, a koje itekako pomažu pčelarima u njihovom radu. Također, naglasili su i kako je med jedan od važnih promotora turizma na ovom području, kao i činjenicu da je upravo Sisačko-moslavačka županija najpčelarskija županija u Republici Hrvatskoj.

Da bi se taj status održao, ali i kako bi se nastavio kontinuirani tijek povećanja broja pčelara i košnica, kako na ovom području, tako i diljem zemlje, govorilo se i o nužnosti nastavka potpora kao i o  priznavanju oznake „Dokazana kvaliteta“ za med.

Ovom prilikom uz podjelu diploma proglašeni su i rezultati dvanaestog senzorskog ocjenjivanja meda.  Od 17 ocijenjenih uzoraka svi su bili zadovoljavajući te su dodijeljene 4 brončane, 9 srebrnih i 4 zlatnih diploma. Brončanu diplomu za bagremov med dobili su Miroslav Sekereš i Stjepan Vnučec, a za kestenov i suncokretov med Simeun Trivunović. Srebrnu diplomu za bagremov med dobili su Mario Račić, Ivan Vinceković i Siniša Perko, za cvjetni med Tomislav Hajek, za med od amorfe Vedran Venturin i Nada Šerbecki, za lipov med Marijan Hajek i Krunoslav Kopejtko, a za kestenov med Tamara Sekereš.

Zlatnu diplomu za med od amorfe dobili su Dražen Kocet i Marijo Milek, a za lipov med Marko Jagnjić i Željko Miša. Med od lipe Željka Miše ujedno je bio i najbolje ocijenjen. Analiza uzoraka meda provedena je na Zavodu za ribarstvo, pčelarstvo, lovstvo i specijalnu zoologiju Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Ovogodišnji Dani meda potaknuli su kreativnost i maštovitost djece, te su autori likovnih radova na ovoj središnjoj svečanosti također prigodno nagrađeni.

Na samom završetku, uručene su i zahvalnice najzaslužnijima za organizaciju, uz Turističku zajednicu Grada Popovače i Grad Popovaču dobili su je i Marijana Petir, Sisačko-moslavačka županija, Općina Velika Ludina te Hrvatski pčelarski savez.

Samoj središnjoj svečanosti koja se održala na prostoru Gradske tržnice, prethodio je mimohod centrom Popovače, a u kojem su sudjelovali članovi reda sv. Ambrozija, članovi udruge „Lipa“, uvaženi gosti te sudionici u programu. U kulturno – zabavnom dijelu nastupile su Mažoretkinje grada Popovače, Akrobatski rock ‘n’ roll i dječje skupine KUD-a “Mijo Stuparić” iz Velike Ludine, a program se završio uz tamburaški sastav “Vesele kapi” i podjelu gulaša.