Obilježava se Dan dobrovoljnih davatelja krvi

Obilježava se Dan dobrovoljnih davatelja krvi u Republici Hrvatskoj. Na taj je dan 1953. u Željezari Sisak provedena prva akcija dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa utemeljena na osnovnim načelima dobrovoljnog davanja krvi – daruj krv dobrovoljno, besplatno, solidarno i anonimno. Takav način prikupljanja krvi smatra se najsigurnijim zbog zdravlja primatelja, a ujedno omogućuje  dostupnost krvi i krvnih pripravaka svima kojima je krv neophodno potrebna u  liječenju.

Hrvatski Crveni križ – utemeljitelj dobrovoljnog davanja krvi u Republici Hrvatskoj, promiče dobrovoljno davanje krvi, organizira i provodi akcije davanja krvi, okuplja davatelje, dodjeljuje priznanja sukladno Pravilniku o priznanjima Hrvatskog Crvenog križa u svrhu društvenog vrednovanja davatelja krvi,  vodi brigu i evidenciju o davateljima krvi  te izdaje potrebne potvrde.

Kako bi se zadovoljile sve potrebe zdravstva Republike Hrvatske za krvi i krvnim pripravcima, u suradnji s transfuzijskim službama, izrađuje se godišnji Plan prikupljanja krvi i kalendar akcija prema iskazanim potrebama zdravstva Republike Hrvatske, vodeći brigu da priliv krvi tokom godine dnevno i mjesečno bude kontinuiran i ravnomjeran. Godišnje se u organizaciji društava Hrvatskog Crvenog križa prikupi oko 160.000 doza krvi, što iznosi 3,5 davanja na 100 stanovnika.

Tijekom ove godine, Gradsko društvo Crvenog križa Kutina provelo je 3 redovne i 4 međuakcije darivanja krvi na koje se ukupno odazvalo 1. 460 osoba voljnih darivati krv, a prikupljene su 1.322 doze krvi te se obitelji darivatelja krvi priključilo 69 novih darivatelja krvi. 

„Ove godine ponovno smo krenuli sa organiziranjem akcija dobrovoljnog darivanja krvi za učenike naših srednjih škola i akcija se pokazala uspješnom jer je 39 učenika iskazalo volju da daruje  krv, a što je veliki doprinos pomlađivanju naše obitelji dobrovoljnih darivatelja krvi.“ – istaknula je Katica Zeman, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Kutina.

Ove godine GDCK ima 36 jubilaraca u darivanju krvi: jednu darivateljicu sa 35 darivanja krvi, 20 darivatelja sa 50 darivanja, 10 darivatelja sa 75, 4 darivatelja sa 100 i jednog darivatelja krvi sa 125 darivanja.

„U Gradskom društvu trenutno imamo 108 darivatelja krvi koji su svoju krv darovali preko 100 puta. Trenutni rekorder u darivanju krvi je Gojko Sarač sa 160 puta darovanom krvi, a kod darivateljica Vesna Vojtkulak sa 54 darivanja“ – istaknula je Katica Zeman.

Posljednja ovogodišnja akcija darivanja krvi u organizaciji GDCK Kutina održat će se sljedećeg tjedna. U ponedjeljak i utorak, 30. i 31. listopada, od 8:30 do 15 sati akcija će se odvijati u Petrokemiji. U četvrtak, 2. studenoga, akcija će biti održana za građane Popovače od 9 do 13 sati u prostoru Doma kulture, a u petak, 3. studenoga, za građane Kutine u prostoru PUNK-a u vremenu od 10 do 16 sati.