Novi programi Caritasa Sisačke biskupije

Caritas Sisačke biskupije započeo je ovih dana s dva nova programa „Caritas za djecu i obitelj“ i „Caritasova podrška za osobe s invaliditetom“.

Program „Caritas za djecu i obitelj“ kao glavnu aktivnost ima organizaciju slobodnog vremena (druženja, klubovi, izleti, rekreacija, kreativne, edukativne i zabavne aktivnosti, itd.) djece i mladih. Osmišljen je tako da bude podrška roditeljima, a u sebi će uključivati i program socijalnog uključivanja kroz edukativne i kreativne radionice. Ove radionice, koje za cilj imaju razvijanje i usmjeravanje interesa djece na nova područja, zatim jačanje osobnih kompetencija i socijalnih vještina provodit će se tri puta tjedno u prostorima Caritas u Ulici Ante Starčevića 92 u Sisku.  Uz edukativne i kreativne radionice program uključuje i podršku roditeljima te im se pruža savjetovanje u vezi podizanja i odgoja djece. Voditeljica ovog programa mag. soc. Lucija Latinčić.

Program „Caritasova podrška osobama s invaliditetom“ kao najzastupljeniju aktivnost ima pružanje psihosocijalne podrške za osobe s invaliditetom. Aktivnosti programa usmjeren su ka podizanju kvalitete života osoba s invaliditetom i to kroz tematske i kreativne radionice za osobe s invaliditetom, druženja te stručne edukacije i predavanja. Program za cilj ima prevenciju institucionalizacije osoba s invaliditetom, druženja, uključivanje u lokalnu zajednicu, smanjenje socijalne isključenosti te poboljšanje kvalitete života. Voditeljica ovog program je  mag. polit. soc. Tanja Marković Peškir.

Oba programa financirana su od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike kroz Poziv „Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga za razdoblje 2023. do 2025.“. Unutar oba programa partnerska organizacija je Hrvatski zavod za socijalni rad, područni ured Sisak.