Moslavačke nošnje osvojile drugu nagradu na manifestaciji “Obnavljamo baštinu – revija rekonstruiranih narodnih nošnji”

Tkalja Mandica Mikoč iz Kutine osvojila je drugu nagradu na manifestaciji „Obnavljamo baštinu – revija rekonstruiranih narodnih nošnji“. Ovu priredbu, 14. listopada, u Trnjanima organizirao je Centar za tradicijsku kulturnu baštinu u suradnji s mjesnim KUD-om „Lovor“. Cilj revije bio je predstavljanje rekonstruirane, novo izrađene narodne nošnje kako bi se potaknulo tradicijsko tekstilno rukotvorstvo i izrada narodnih nošnji, a o najboljima je odlučila stručna komisija u sastavu Ljubica Gligorević – umirovljena etnologinja Gradskog muzeja Vinkovci, Jasminka Jurković Petras – etnologinja Muzeja Virovitice i etnolog Ivan Terzić iz Beograda.

Moslavačke nošnje je otkala i naheklala čipku Mandica Mikoč iz KUD-a “Seljačka sloga” Kutinsko selo.. Nasnovala Đurđa Vončina, vez na jednoj od poculica izradila Marica Badanjak, a sašile su ih Vesna Tomljenović, Josipa Mikoč i Blaženka Božić. U ovoj prigodi nošnje su nosile Nada Beljan i Sandra Miler. Sudionice u reviji predstavljale su majku i kćer, a nosile su svečane narodne nošnje. Majka, Nada Beljan nosila je bijelu nošnju tkanu u zev, a kćer Sandra Miler tipičnu moslavačku nošnju šajnovićevog tipa. Ta je nošnja izrađena 2018. godine za Muzej Moslavine Kutina, a izložena je u trijemu u Crkvenoj ulici.

Podršku pri prijavi na ovu manifestaciji tkalji Mandici Mikoč izrazili su članovi KUD-a „Seljačka sloga“ i Muzeja Moslavine Kutina, a događaju je tako nazočila i kustostica Etnografskog odjela Silvija Kantolić.

„Raduje nas činjenica da se tradicija ne zaboravlja i da još ima ljudi koji rade na očuvanju i obnovi tekstilnog rukotvorstva. Ova nagrada je bio dobar vjetar u leđa, poticaj za daljnji rad u našoj tkalačkoj radionici kako bi i mi koji se učimo umijeću tkanja u budućnosti znali izraditi vjerne rekonstrukcije. Kad se radi s ljubavlju, ovo je rezultat. Sve u svemu, prekrasna revija u organizaciji Centra za tradicijsku kulturnu baštinu na kojoj je prodefiliralo mnogo truda, ljubavi i vremena utkanih u predstavljene rekonstrukcije narodnih nošnji. I dalje ćemo se truditi izrađivati vjerne replike narodnih nošnji jer Moslavina ima još puno toga za pokazati i čime se ponositi!” – poručili su sudionici iz Moslavine tom prigodom.