Mjesec hrvatske knjige u Knjižnici i čitaonici Kutina

Knjižnica i čitaonica Kutina jedna je od knjižnica diljem Hrvatske koje obilježavaju Mjesec hrvatske knjige, a ovogodišnji slogan je “Nek’ ti riječ ne bude strana(c)…”
Cilj je ovogodišnje manifestacije ukazati na važnost prevoditelja. Izvesti na svjetla pozornice ove jezične magove, velike znalce o kojima se malo zna. Podsjetiti na neprocjenjivu vrijednost književnog prevođenja zahvaljujući kojemu strana književnost, njezini klasici i suvremenici, hrvatskim čitateljima prestaju biti strani. Zahvaljujući kojemu i hrvatska književnost leti preko granica svoje domovine i osvaja inozemnu publiku, daleko izvan granica Schengena. Također, ova je godina proglašena Europskom godinom vještina, pa se i prevođenje kao vještina uklapa u ovaj poticajni impuls odaslan iz Europske unije.

U sklopu programa Mjeseca hrvatske knjige kutinske knjižnice i ove godine nalazi se natječaj Moja priča koji je zatvoren 20. listopada, a čiji će najuspješniji radovi biti predstavljeni 15. studenog u 18 i 19 sati. Uz Mjesec knjige organizirana je i izložba “Isto, a različito” kroz koju se mogu vidjeti razlike u prijevodu istih knjiga.
Dio ovogodišnjeg programa bila je i lutkarska predstava Zaboravljene igračke koja je, kao i sve predstave lutkarske družine KUTKO doživjela veliki uspjeh kroz 4 predstave.


26. listopada u 18 sati u knjižnici će biti održana Književna večer naziva “Razgovarati s drvećem” u suradnji s Tehničkom školom Kutina gdje će se prošetati kroz povijest putevima moslavačke književnosti.
U ponedjeljak 30.11. u 18 sati bit će upriličeno druženje sa spisateljicom Innom Moore, dok će 2. 11. biti predstavljena slikovnica Suli u avanturi s temom Džungla.
Od 6.11. – 10.11. moguće će biti pogledati izložbu lektirnih naslova različitih prevoditelja pod nazivom Alisa i Alisa.