Održan prvi “Škrlet u čaši”

U organizaciji Sisačko-moslavačka županija po prvi puta, 16. ožujka, održana je manifestacija „Škrlet u čaši“. Inicirao ju je župan Ivan Celjak s ciljem bolje promocije Moslavine kao kvalitetne turističke i vinske destinacije.

Manifestacija je tako započela u Popovači, u Vinariji Cvanciger, potom je uslijedio obilazak Vinarije Trdenić i Vinarije Mikša te Vinskog dvora u Kutini.

Uz domaće vinare, manifestaciju „Škrlet u čaši“ pratili su i brojni novinari, a vodio ih je poznati novinar i bloger Domagoj Jakopović Ribafish, dok je za stručni dio bio zadužen sommelier Tomo Jakopović.

Uz priču o povijesti škrleta koju je u ovoj prigodi s okupljenima podijelio Lovro Miklaužić, prilike su imali i za upoznavanje s obredom Vincekova koje su uprizorili članovi KUD-a „Repušnica“ uz pomoć meštra Vlade Dutkovića, kao i za degustaciju moslavačkih delicija. Na kraju, neizostavan dio bila je dodjela nagrada najuspješnijim proizvođačima škrleta,  prezentacija škrleta Ivice Florijanovića koji je osvojio zlatnu medalju na prestižnom svjetskom ocjenjivanju vina Decanter 2023. u Londonu (a što ujedno predstavlja najveći uspjeh jednog moslavačkog vina na svjetskim smotrama) te kviz.

„Ova manifestacija je dio šireg projekta koji ima za cilj promovirati Moslavinu kao kvalitetnu turističku i vinsku destinaciju, ali i naše vino i naše kvalitetne vinarije. Trenutno je u tijeku natječaj „Turizam plus“ i u tom natječaju smo predvidjeli sredstva za poboljšanje kvalitete turističkih usluga s ciljem ulaganja u dodatne sadržaje kao što je izgradnja bazena, sauna, adrenalinskih parkova i slično. Po tom natječaju osigurali smo značajna sredstva, maksimalnih 15 000 € po prijavitelju. To je naš doprinos u cilju poboljšanja kvalitete turističke ponude. Želimo privući veći broj turista na područje Moslavine, na područje naše županije i omogućiti profesionalnim iznajmljivačima soba, subjektima u malim gospodarstvima, vinarima da naplaćuju svoju uslugu i zarade još više, a sve u cilju razvoja Sisačko-moslavačke županije“ – rekao je u ovoj prigodi župan Celjak.

Na samom kraju, dodijelio je nagrade najuspješnijim proizvođačima škrleta ove godine. Na ocjenjivanje mladih vina pristiglo je 37 uzoraka, 15 od profesionalnih proizvođača i 22 od amatera, odnosno, hobista. „Ono što smo ocjenjivali bilo je jako dobro, posebice ako se uzme u obzir 2023. godina koja je bila puna problema“ –  istaknuo je sommelier Tomo Jakopović, koji je bio i predsjednik Povjerenstva za ocjenjivanje vina. U kategoriji amatera pobijedio je Marijan Dolovčak iz Udruge vinara Sveti Bartol Letovanski vrh, dok je kod profesionalaca najbolji škrlet bio onaj Damira Košutića iz Kutine.

Škrlet je vino koje zaslužuje svoje mjesto na tržištu, a ova manifestacija izvrsna je prilika našim vinarima da se dokažu. S nestrpljenjem stoga očekuju novu priliku za druženje, razmjenjivanje iskustava, ali i sljedeću godinu kada bi se ponovno trebao organizirati „Škrlet u čaši“.