U organizaciji Sisačko-moslavačka županija po prvi puta, 16. ožujka, održana je manifestacija „Škrlet u čaši“. Inicirao ju je župan Ivan Celjak s ciljem bolje promocije Moslavine kao kvalitetne turističke i vinske destinacije.
![](https://i0.wp.com/www.radiomoslavina.hr/wp-content/uploads/2024/03/433614786_414716357775809_5522840619531484106_n.jpg?resize=747%2C499)
Manifestacija je tako započela u Popovači, u Vinariji Cvanciger, potom je uslijedio obilazak Vinarije Trdenić i Vinarije Mikša te Vinskog dvora u Kutini.
![](https://i2.wp.com/www.radiomoslavina.hr/wp-content/uploads/2024/03/432431238_414717177775727_9142356234567406109_n.jpg?resize=747%2C499)
Uz domaće vinare, manifestaciju „Škrlet u čaši“ pratili su i brojni novinari, a vodio ih je poznati novinar i bloger Domagoj Jakopović Ribafish, dok je za stručni dio bio zadužen sommelier Tomo Jakopović.
![](https://i1.wp.com/www.radiomoslavina.hr/wp-content/uploads/2024/03/32770e4a-f09f-4dea-9c81-12e90e37a796.jpg?resize=747%2C420)
Uz priču o povijesti škrleta koju je u ovoj prigodi s okupljenima podijelio Lovro Miklaužić, prilike su imali i za upoznavanje s obredom Vincekova koje su uprizorili članovi KUD-a „Repušnica“ uz pomoć meštra Vlade Dutkovića, kao i za degustaciju moslavačkih delicija. Na kraju, neizostavan dio bila je dodjela nagrada najuspješnijim proizvođačima škrleta, prezentacija škrleta Ivice Florijanovića koji je osvojio zlatnu medalju na prestižnom svjetskom ocjenjivanju vina Decanter 2023. u Londonu (a što ujedno predstavlja najveći uspjeh jednog moslavačkog vina na svjetskim smotrama) te kviz.
![](https://i0.wp.com/www.radiomoslavina.hr/wp-content/uploads/2024/03/a7a17168-6345-4dda-bbc9-b9e0478c5a51.jpg?resize=747%2C420)
![](https://i0.wp.com/www.radiomoslavina.hr/wp-content/uploads/2024/03/1e5b33a6-1734-4f64-afba-93381ac5ca0f.jpg?resize=747%2C420)
„Ova manifestacija je dio šireg projekta koji ima za cilj promovirati Moslavinu kao kvalitetnu turističku i vinsku destinaciju, ali i naše vino i naše kvalitetne vinarije. Trenutno je u tijeku natječaj „Turizam plus“ i u tom natječaju smo predvidjeli sredstva za poboljšanje kvalitete turističkih usluga s ciljem ulaganja u dodatne sadržaje kao što je izgradnja bazena, sauna, adrenalinskih parkova i slično. Po tom natječaju osigurali smo značajna sredstva, maksimalnih 15 000 € po prijavitelju. To je naš doprinos u cilju poboljšanja kvalitete turističke ponude. Želimo privući veći broj turista na područje Moslavine, na područje naše županije i omogućiti profesionalnim iznajmljivačima soba, subjektima u malim gospodarstvima, vinarima da naplaćuju svoju uslugu i zarade još više, a sve u cilju razvoja Sisačko-moslavačke županije“ – rekao je u ovoj prigodi župan Celjak.
![](https://i0.wp.com/www.radiomoslavina.hr/wp-content/uploads/2024/03/433732851_414716424442469_6526257237675087140_n.jpg?resize=747%2C499)
Na samom kraju, dodijelio je nagrade najuspješnijim proizvođačima škrleta ove godine. Na ocjenjivanje mladih vina pristiglo je 37 uzoraka, 15 od profesionalnih proizvođača i 22 od amatera, odnosno, hobista. „Ono što smo ocjenjivali bilo je jako dobro, posebice ako se uzme u obzir 2023. godina koja je bila puna problema“ – istaknuo je sommelier Tomo Jakopović, koji je bio i predsjednik Povjerenstva za ocjenjivanje vina. U kategoriji amatera pobijedio je Marijan Dolovčak iz Udruge vinara Sveti Bartol Letovanski vrh, dok je kod profesionalaca najbolji škrlet bio onaj Damira Košutića iz Kutine.
![](https://i2.wp.com/www.radiomoslavina.hr/wp-content/uploads/2024/03/433572083_414718924442219_2802963615697266356_n.jpg?resize=747%2C499)
Škrlet je vino koje zaslužuje svoje mjesto na tržištu, a ova manifestacija izvrsna je prilika našim vinarima da se dokažu. S nestrpljenjem stoga očekuju novu priliku za druženje, razmjenjivanje iskustava, ali i sljedeću godinu kada bi se ponovno trebao organizirati „Škrlet u čaši“.