Tijekom blagdana zabilježen povećani kriminalitet te broj prometnih nesreća

U razdoblju od 18. prosinca 2023. godine do 2. siječnja ove godine, na području Policijske uprave Sisačko-moslavačke zabilježeno je i obrađeno 140 kaznenih djela, od kojih su 68 počinili nepoznati počinitelji.

Zabilježeno je i 12 slučajeva narušavanja javnog reda i mira za koja je prijavljeno 15 počinitelja.

Na prometnicama se dogodilo 99 prometnih nesreća, od čega 59 tijekom božićnog i novogodišnjeg vikenda. U 14 nesreća  bilo je ozlijeđenih osoba, dok je u 85 nesreća nastala samo materijalna šteta. 7 je osoba zadobile teške tjelesne ozljede, a 14 lakše.  

Najčešće greške koje su prethodile ovim prometnim nesrećama bile su: brzina neprimjerena uvjetima na kolniku, nedržanje strane kretanja, nepoštivanje prednosti prolaska, nepropisna vožnja unatrag i dr.

U 16 prometnih nesreća vozači su napustili mjesto događaja od kojih je devetero naknadno pronađeno. U 13 prometnih nesreća vozači su bili pod utjecajem alkohola. 

U navedenom razdoblju zabilježeno je i 9 slučajeva krijumčarenja preko državne granice počinjenih od strane 10 državljana i to po dva bosanskohercegovačka, slovenska, hrvatska i austrijska te po jednog njemačkog i srpskog državljanina. Oni su pokušali prokrijumčariti tablete koje se nalaze na popisu droga, a za koje nisu imali liječničku dokumentaciju, cigarete te drogu MDMA.