Gradsko vijeće Popovače odlučilo kako se s ukidanjem prireza neće povećavati porez

Gradsko vijeće Popovače 7. prosinca održalo je svoju 28. sjednicu. Na samom početku, s 9 glasova „ZA“ i 5 „PROTIV“ na prijedlog predlagatelja i izvjestitelja, predstavnika gradske Vatrogasne zajednice, s Dnevnog je reda maknuto Izvješće o radu i financijsko izvješće Vatrogasne zajednice Grada Popovače. Kako je pojasnio predsjednik Vatrogasne zajednice, zbog ostavke zapovjednika, određene stvari nisu odrađene te se ova točka kao takva ne može prezentirati vijećnicima.

U konačnici, pred vijećnicima se našlo donošenje tri odluke, te usvajanje Plana i programa rada Knjižnice i čitaonice Popovača za 2024. godinu. Predstavljajući ga, ravnateljica Ivana Vlašić, naglasila je kako je taj dokument podijeljen u devet poglavlja, a koja opisuju svakodnevne poslove i aktivnosti koje provodi ova ustanova. Između ostalog, navela je i kako će Knjižnica i tijekom 2024. godine nastaviti s organizacijom niza događanja, poput Noći knjige, Noći s Andersenom, raznih predavanja, promocija, radionica i likovnih izložbi, ali i projekata poput postavljanja kućica za knjige po naseljima. Članarina će i dalje biti besplatna, budući da se ta mjera pokazala pozitivnom jer je zabilježen veći broj članova te samih posudbi. Za određene projekte, poput Avanture života, očekuju se i sredstva resornog ministarstva. Ovaj je dokument usvojen s 13 glasova „ZA“, dok je vijećnik Josip Vlašić (HSP), zbog privatnih razloga bio „SUZDRŽAN“.

U nastavku sjednice vijećnici su jednoglasno usvojili Odluku o lokalnim porezima Grada Popovače te Odluku o visini poreznih stopa za godišnji porez na dohodak Grada Popovače. Donošenje ovih odluka, kako je pojasnio gradonačelnik Josip Mišković, zakonska su obaveza. Odluka o lokalnim porezima veže se tako uz promjene u novu valutu, a sami su iznosi ostali nepromjenjivi.

Što se tiče Odluke o visini poreznih stopa, koja mora biti sukladna izmjenama Zakona o lokalnim porezima i Zakona o porezu na dohodak, također nisu zabilježene promjene. Kako je pojasnio gradonačelnik, i dalje je niža stopa od 20% poreza na dohodak za plaće do 4.200 eura mjesečno, a viša stopa od 30% za plaće veće od 4.200 eura mjesečno.

„Razmišljanja smo, budući da je Grad Popovača imao izuzetno mali prirez od 6% koji je donesen prije nekoliko godina, da se ne uvodi dodatno povećanje stope. Vidjet ćemo kako će to funkcionirat kada je riječ o punjenju proračuna. No, u ovom času, građani koji imaju prebivalište na području grada Popovače imat će za taj iznos povećan prihod.“   – rekao je gradonačelnik.

Na kraju, vijećnici su jednoglasno usvojili i Odluku o financiranju nabave vatrogasnog vozila za potrebe Vatrogasne zajednice Grada Popovače, odnosno za DVD Popovača. Kako je pojasnio gradonačelnik, ovo ulaganje je nužno kako bi stožerno društvo, DVD Popovača imalo zadovoljavajuće uvjete rada, ali i kako bi građani imali određenu sigurnost. Sam postupak javne nabave provest će gradska Vatrogasna zajednica, a vozilo će se financirati iz gradskog proračuna, kroz 12 mjesečnih rata. Procijenjena vrijednost vozila sa PDV-om iznosi oko 330.000,00 EUR. Vijećnik Danijel Sučija (HDZ) upitao je može li se vozilo nabaviti uz pomoć EU ili nacionalnih fondova. Gradonačelnik je pojasnio kako je to trenutno nemoguće jer nema raspisanih niti natječaja u najavi, a koji se odnose na ovu investiciju te kako zbog nužnosti njezina daljnja odgoda nije moguća.