Županijska organizacija HDZ-a SMŽ održala tiskovnu konferenciju „Nacionalna porezna politika i utjecaj na jedinice lokalne i područne samouprave“

Članovi Županijske organizacije HDZ-a Sisačko-moslavačke županije održali su tiskovnu konferenciju na temu „Nacionalna porezna politika i utjecaj na jedinice lokalne i područne samouprave“.

O odluci ukidanja prireza, koju je usvojio Hrvatski sabor, a koja stupa na snagu 1. siječnja 2024. i stopi poreza na dohodak u svim gradovima i općinama Sisačko-moslavačke županije u kojima je na vlasti HDZ govorio je predsjednik županijske organizacije HDZ Sisačko- moslavačke županije i

sisačko-moslavački župan Ivan Celjak: „Poreznom reformom Vlada Republike Hrvatske, između ostalog, ukida prirez što znači automatsko povećanje plaće za sve građane koji žive na području gradova i općina koji imaju prirez, ako naravno gradonačelnici ili načelnici ne donesu odluku o povećanju stope poreza na dohodak. Županijska organizacija Hrvatske demokratske zajednice, prije nekoliko tjedana, donijela je jednoglasnu odluku na temelju koje HDZ-ovi gradonačelnici i načelnici neće podizati stopu poreza na dohodak nakon ukidanja prireza što znači da svim građanima koji žive na području gradova i općina kojima je na čelu HDZ automatski nakon Nove godine rastu plaće.“ – rekao je Celjak.

Izrazio je i nadu da će ovakav primjer slijediti i ostali gradonačelnici i načelnici s područja Sisačko-moslavačke županije, iz drugih političkih opcija, i da će pratiti politiku Vlade Republike Hrvatske koja ima za cilj povećati plaće svim građanima, ravnomjeran razvoj, te fiskalnu autonomiju.

Na tiskovnoj su bili i HDZ-ovi gradonačelnici i načelnici, među kojima i Dražen Pavlović, načelnik Općine Velika Ludina, koji je o toj temi kazao kako u ovoj Općini prirez nikada nije uveden te kako zbog toga bilježi i povećanu gospodarsku aktivnost, ali i sve veći broj mladih koji se odlučuju za život na tom području.