Obilježen Svjetski dan srca

Svjetski dan srca obilježen je u petak, 29. rujna 2023. godine i u sisačkoj Općoj bolnici „Dr. Ivo Pedišić“ javnozdravstvenom akcijom „Koristi srce – upoznaj srce“. Veliki broj građana odazvao se ovoj akciji u kojoj su im medicinski djelatnici Odjela kardiologije i Odjela pojačane internističke skrbi s koronarnom jedinicom mjerili krvni tlak, šećer u krvi, tjelesnu težinu i visinu te računali BMI (indeks tjelesne mase). Neki građani zatražili su i savjet liječnika o pravilnoj prehrani i zdravijem načinu života kako bi svoje srce što duže održali zdravim. Uvođenjem malih promjena u naš životni stil – ono što jedemo i pijemo, koliko vježbamo i kako se nosimo sa stresom – možemo pomoći zdravlju srca i pobijediti kardiovaskularne bolesti, rečeno je tijekom akcije.

Liječnicima ovog Odjela u velikoj mjeri pomaže suvremena oprema za dijagnostičke pretrage nabavljena početkom ove godine. Riječ je o MSCT uređaju koji omogućava snimanje krvnih žila srca uz značajno manju dozu zračenja za pacijenta te 4D ultrazvuku koji je u velikoj mjeri pridonio kvaliteti dijagnostike u kardiološkoj ambulanti.

Svjetski dan srca obilježen je i u Neuropsihijatrijskoj bolnici „Dr. Ivan Babrot“ Popovača.

Tom prigodom, također je održana preventivna javnozdravstvena akcija, edukacijsko savjetovanje te podjela promotivnih materijala. Kako je naglašeno, svrha obilježavanja ovog Svjetskog dana je educiranje javnosti o mogućnostima sprječavanja kardiovaskularnih bolesti te zagovaranje svima dostupne prevencije, dijagnostike, liječenja i rehabilitacije.

Naglašene su stoga i važne preporuke s naglaskom na očuvanje zdravlja srca:

„Hranite se zdravo i uravnoteženo.

Budite tjelesno aktivni.

Održavajte primjerenu tjelesnu težinu.

Prestanite pušiti.

Redovita kontrola i praćenje vrijednosti krvnog tlaka!

S promjenama, svi zajedno, krenimo već danas!“ – poručio je organizacijski tim ovog događaja u NPB Popovača.