U Popovači gostovao putopisac Tomica Kristić

U Knjižnici i čitaonici Popovača,  u sklopu obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige, 27. listopada održano je putopisno predavanje i promocija knjige „Autostopom po svijetu: Od Vijetnama do Tasmanije“ Tomice Kristića.

Knjiga je dio inspirativne putopisne trilogije, a opisuje drugi dio četverogodišnjeg putovanja po svijetu autostopom od Hrvatske do Novog Zelanda.

Na samom početku ukratko ga je predstavila i sve okupljene pozdravila, ravnateljica Knjižnice Ivana Vlašić. Posebno je tom prigodom naglasila kako je Tomica Kristić 2018. godine dobio Nagradu Dijana Klarić za hrvatskog Putnika godine i Nagradu za najbolji hrvatski Projekt godine. Također, podsjetila je i kako je 2021. godine gostovao u Popovači, promoviravši tada svoju prvu knjigu “Putovanje u Međuzemlje – Udisaj slobode”, a potom je autor ukratko i podsjetio na ključne stvari iz tog djela.

Kada je riječ o djelu „Autostopom po svijetu: Od Vijetnama do Tasmanije“, Tomica Kristić je s okupljenom publikom podijelio svoje iskustvo s putovanja po zemljama jugoistočne Azije, a posebice s kulturnim i društvenim običajima njemu vrlo dragog Vijetnama. Također, osvrnuo se i na kulturu i običaje te prirodne ljepote ostalih azijskih zemalja, kao što su Laos, Tajland, Indonezija, Filipini i Istočni Timor, a o kojima je također pisao u ovoj knjizi.

Ovaj avanturist iz Varaždina, posebice se osvrnuo na razne dogodovštine koje su mu se tijekom 3 godine i 9 mjeseci, a koliko je trajalo ovo 40 tisuća kilometara dugo putovanje kroz 25 zemalja, dogodile. Na kraju, s posjetiteljima je podijelio i nekoliko videozapisa te brojne fotografije s putovanja, a koje su svakako dobar poticaj za čitanje ovog djela, ali i za planiranje putovanja na daleki istok. Tomica Kristić ovim je putovanjem obogatio svoj život, upoznao je svoju današnju suprugu Lucy, ali i pokrenuo turističku agenciju.

Promociji je nazočio i predsjednik Gradskog vijeća Popovače Saša Jagarčec.