Mjesec hrvatske knjige u Knjižnici i čitaonici Popovača

Od 15. listopada do 15. studenoga obilježava se Mjesec hrvatske knjige.

Ovogodišnje izdanje pod nazivom Književnost bez granica! bit će posvećeno prevoditeljima, odnosno književnom prevođenju.

Cilj je ovogodišnje manifestacije ukazati na važnost prevoditelja. Izvesti na svjetla pozornice ove jezične magove, velike znalce o kojima se malo zna. Podsjetiti na neprocjenjivu vrijednost književnog prevođenja zahvaljujući kojemu strana književnost, njezini klasici i suvremenici, hrvatskim čitateljima prestaju biti strani. Zahvaljujući kojemu i hrvatska književnost leti preko granica svoje domovine i osvaja inozemnu publiku, daleko izvan granica Schengena.

Tragom ovog razmicanja jezičnih barijera, ovogodišnji slogan glasi Nek’ ti riječ ne bude strana(c)…

U želji za okretanjem nekih novih stranica, ove godine Mjesec hrvatske knjige proći će kroz jednu veliku mijenu. Naime, u fokusu će biti njegovo suvremenije lice, lice moderniteta, okrenuto nekim novim trendovskim strujanjima.

Svečano otvorenje manifestacije održano je 16. listopada u Vinkovcima, gdje se u srpnju otvara nova zgrada Gradske knjižnice i čitaonice.

Bogat program povodom Mjeseca hrvatske knjige pripremljen je u brojnim knjižnicama diljem zemlje, a posebno su se za ovu manifestaciju pripremili u Popovači.

16. listopada otvorena je tako izložba „Prevedeno na naški“, a riječ je o izložbi knjiga nominiranih za godišnju nagradu Društva hrvatskih književnika prevodilaca „Josip Tabak“. 20. listopada održat će se gostovanje Scene Gorica s predstavom „Mama je kriva za sve“, a 27. listopada Tomica Kristić promovirat će knjigu „Autostopom po svijetu“.

Tijekom studenoga, održat će se promocija knjige Anđe Marić „Moja revolucija u 365 dana“ te knjige Slavice Moslavac „Priče iz Kutine“, dok će Goran Blažević održati putopisno predavanje „Kontra vjetra“. Uz akciju „Vraćam knjige“ ove će se godine održati i „Dani budućnosti u knjižnici“, ali i posjeti predškolaca te obilazak područnih škola. Tradicionalno, 11. studenoga, održat će se i program „Busom do kulture“, odnosno posjet Interliberu.

Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.