U Popovaču stigao električni čistač

Grad Popovača uz pomoć Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti nabavio je vrijednu komunalnu opremu u vrijednosti od gotovo 200 tisuća eura, od kojih je 40% sufinancirano sredstvima Fonda.

U Popovaču je tako nakon sortirke za prikupljanje ambalaže te električnog vozila za prikupljanje miješanog komunalnog i biootpada stigao i novi električni čistač, odnosno komunalni stroj za odvojeno prikupljanje otpada. 

Primopredaja i prezentacija rada čistaća održana je 21. ožujka na Trgu II, a tom je prilikom direktor Komunalnih servisa Popovača Ivor Stanivuković naglasio zadovoljstvo reakcijom tvrtke i Grada prema Fondu za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti.

„Nastavljamo u kontekstu reorganizacije posla u KSP-u s nabavkom komunalne opreme koja nam je za isto potrebna i sada nam je stigao novi električni čistač. Stroj je na struju, osam sati radi, osam sati se puni, a služit će za održavanje svih javnih površina u Gradu Popovači“ – istaknuo je Ivor Stanivuković.

Preuzimanju električnog čistača, vrijednog 25 tisuća eura bez PDV-a prisustvovao je i zamjenik gradonačelnika Lovro Miklaužić koji je istaknuo kako će ovaj stroj uvelike pomoći djelatnicima KSP-a pri kvalitetnom i pravovremenom obavljanju poslova čišćenja javnih površina, a posebice u vrijeme odvijanja velikog broja aktivnosti. „Modernizacija u proizvodnom procesu znači napredak, a tako i u samom procesu održavanja komunalne infrastrukture Grada“ – naglasio je Mikalužić.

Uređaj je predstavio Ilija Augustinović, predstavnik tvrtke Techno Win Machine d.o.o., a koja je navedeni čistač i nabavila. „Stroj je na elektropogon, nema emisija štetnih plinova te je odličan izbor za gradske jezgre, nogostupe, šetnjice, trgove te ga u Hrvatskoj i susjednim zemljama imaju gotovo svi veći gradovi, jer je najbolji izbor uloženog i dobivenog“. Zanimljivo je i da zamjenjuje do 4 radnika u istom obujmu posla, a mogu se prikupljati različite vrste otpada poput otpadnog papira, plastike, biootpada i ostalo. Zbog svojim malih dimenzija, osim za vanjske prostore, moguće ga je koristiti i za čišćenje unutarnjih prostora poput skladišta, reciklažnih dvorišta i sl.

Sustav čišćenja je sinergija usisavanja i mehaničkog pometanja. Stroj je opremljen središnje postavljenom četkom širine 700mm, sa 2 prednje rotacione četke promjera 400mm te sustavom usisavanja koja ima integriran filter za prašinu površine 3m², a opremljen je s dva različita spremnika za odvojeno prikupljanje otpada od 135l i 30l, usisnim crijevom i hvataljkama za odvojeno prikupljanje otpada.