Predavanjem “Epilepsija – stigma prošlosti” zaključen Ljubičasti tjedan

Od 20. – 27. ožujka na području Popovače obilježen je Ljubičasti tjedan. Riječ je o tjednu čiji je cilj pružanje podrške osobama s epilepsijom, a organizirali su ga OŠ Zorke Sever, NPB „Ivan Barbot“ te Veleučilište Ivanić-Grad.

Nakon prigodnih predavanja učenicima nižih razreda, događaj je zaključen predavanjem neurologa Maria Botice u Knjižnici i čitaonici Popovača.

Tom prigodom okupljene je pozdravila ravnateljica Knjižnice Ivana Vlašić, a prigodnim su se riječima obratili i Marina Međimurec Čupić, voditeljica aktivnosti vezanih uz Ljubičasti tjedan iz OŠ Zorke Sever, ravnateljica NPB „Dr. Ivan Barbot“ Marina Kovač te dekan Veleučilišta Ivanić-Grad Mile Marinčić.

Svi su tom prigodom istaknuli važnost zajedništva i zajedničkog održavanja aktivnosti, s ciljem edukacije stanovništva od vrtićke dobi, preko adolescenata pa sve do starije životne dobi, kako bi se pridonijelo borbi protiv stigme.

U svom predavanju „Epilepsija-stigma prošlosti“, neurolog Mario Botica, pojasnio je kako je epilepsija neurološka bolest središnjeg živčanog sustava te kako se stigma može pobijediti jedino znanjem. Uz priču o samoj definiciji bolesti, kao i o razvoju liječenja, posebice o prvim lijekovima koji su se pojavili u 18. i 19. st., naglasio je i kako su brojne poznate osobe iz povijesti bolovale od ove bolesti, između ostali to su bili Julije Cezar, Napoleon, Alfred Nobel i Aleksandar Veliki.

Pojasnio je kako je to najčešća neurološka bolest, a od koje u svijetu boluje više od 50 milijuna, od čega u Hrvatskoj više od 40 tisuća osoba. Može se pojaviti u bilo kojoj dobi, a najčešća je u djetinjstvu, adolescentskoj dobi te kod osoba starijih od 65 godina. Na kraju, dr. Botica završio je predavanje pričom o dijagnostici i liječenju, te je zaključio kako je ova bolest rijetko uzrok smrti.

Predavanju je, uz ostale, nazočio i predsjednik Županijske skupštine Mato Fofić.