Općina Velika Ludina uspješno rješava probleme s državnim poljoprivrednim zemljištem

Općina Velika Ludina uspješno privodi kraju još jedan postupak  natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na svom području. Prednost su i ovoga puta imati lokalni poljoprivrednici, a posebice mladi, s ciljem da održe i prošire svoja poljoprivredna gospodarstva, ali i da ostanu u ovoj općini.

To je bila i prigoda na načelnik Dražen Pavlović podsjeti na važne podatke vezane uz provedbu prodaje i zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta, ali i naglasi kako se gospodarstvo Općine temelji na poljoprivrednoj proizvodnji, konkretno na voćarstvu, stočarstvu i ratarstvu.

„Mi smo ozbiljno shvatili taj posao. I prije 2011. godine kada je ukinuto raspolaganje općina i gradova, napravili smo značajne stvari, a koje treba spomenuti. Do tada smo proveli dva natječaja za prodaju po tadašnjem zakonu, te je oko 1000 hektara zemljišta došlo u privatno vlasništvo. Bitno je naglasiti da je tu uglavnom riješen sjeverni dio općine, a na kojem se nalaze voćnjaci. Mi sada radimo po novom planu koji smo napravili 2019. i prema kojem opet jedinice lokalne samouprave raspolažu s državnim poljoprivrednim zemljištem, imamo ukupno 1135 hektara takvog zemljišta na svom području, a oko 300 hektara je već ili provedeno ili je u procesu provedbe za dugoročni zakup. Dakle, 120 hektara je provedeno, a 174 hektara su trenutno u provedbi.“ – pojasnio je Pavlović.

Kako bi se taj posao kvalitetno priveo kraju, odnosno kako bi svo državno poljoprivredno zemljište na ovom području dobilo svoje gospodarstvenike, općina trenutno radi izmjenu programa, a prema kojem će se ponovno dio zemljišta površine do 1 ha prodavati, a ostatak će biti namijenjen za dugoročni zakup.

„Na tom putu nam dosta problema stvaraju Hrvatske šume, Hrvatske vode i HEP. Dakle, oni su ušli u neki dio čestice pa tu nastaju problemi pri provedbi postupka. No, ja mislim da mi sad sa tom novom izmjenom programa mi ćemo još riješiti i tih preostalih 700-tinjak hektara te će kompletno državno poljoprivredno zemljište na području općine ili biti u vlasništvu ili u zakupu poljoprivrednika. Ono što sada još nije riješeno, odnosni se na privremene ugovore koji su još na snazi, a tu postoji način da posjednici i dalje ostaju legalno na tom zemljištu, dobit će potvrdu da su u mirnom posjedu, a što će im omogućiti daljnju obradu zemlje dok se ne provedu natječaji.“ – rekao je načelnik Pavlović.

Kako ističe načelnik, postupak oko državnog zemljišta trebao bi biti završen kroz maksimalno dvije godine.

Zadovoljan tim postupkom općine je i jedan od većih poljoprivrednih proizvođača s ovog područja, ratar i stočar Marijo Buić iz Vidrenjaka.

„Obrađujemo 123 hektara, sijemo uljanu repicu, zob, pšenicu, kukuruzu i soju. Imamo između 160 i 180 grla stoke, te nam je ova ratarska proizvodnja nužna jer se na stočarstvu gubi iz godinu u godinu sve više, a ulaganja su velika. Što se tiče ratarstva zadovoljni smo, trenutno imamo u zakupu oko 25 hektara državnog zemljišta. Iako parcele nisu najbolje kvalitete, ulaganja su velika, bez te zemlje se ne može. Kontinuirano ulažemo,  sada nam je cilj izgraditi skladište za žitarice i nabaviti vagu, tako da sami možemo čuvati svoju robu.  Ja sam treća generacija u obitelji koja se bavi tim poslom, tako da sam imao i neko zaleđe, a teško bi bilo krenuti od početka budući da su cijene višestruko narasle.“ – istaknuo je vlasnik OPG-a Marijo Buić i dodao kako se ratari s ovog područja javljaju na natječaje sukladno dogovoru, između ostalog, ne iskazuju interes za parcele čiji trenutni zakupac još ih uvijek obrađuje.

Slogu domaćih poljoprivrednika pohvalio je i načelnik Dražen Pavlović istaknuvši kako do sada prilikom provedbi natječaja vezanih uz državno poljoprivredno zemljište nije bilo pritužbi te se nada kako će se i dalje ova priča pozitivno razvijati, a sve s ciljem da lokalni poljoprivrednici održe i prošire svoja gospodarstva, ali i da ostanu u ovoj općini koja poduzima brojne mjere za kvalitetan život svih stanovnika.