Održana županijska smotra literarnog, dramsko-scenskog i novinarskog stvaralaštva – LiDRaNo 2023.

U Pučkom otvorenom učilištu Kutina,  3. ožujka, održan je LiDRaNo 2023., Županijska smotra literarnog, dramsko-scenskog i novinarskog stvaralaštva učenica i učenika osnovnih i srednjih škola.

Prije početka službenoga dijela upriličen je i kratak program domaćina iz OŠ Vladimira Vidrića, a potom su se okupljenima obratili ravnateljica Snježana Coha, gradski pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti, socijalnu-skrb i civilno-društvo Željko Tomičić te Robertina Štajdohar, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport, mlade i civilno društvo Sisačko-moslavačke županije, koja je službeno i otvorila ovogodišnji LiDRaNo.

Na smotru je bilo pozvano 86 učenika i 42 mentora, no, nažalost, 7 učenika i dvije mentorice nisu bili u mogućnosti sudjelovati.

Svi oni koji su prisustvovali, svojim su radovima u školskoj godini, koja nakon dužeg vremena nije opterećena pandemijom, ali i nakon sanacija određenih posljedica razornog potresa, pokazali svoju iznimnu kreativnost i vještinu prenošenja lijepe hrvatske pisane i govorene riječi.  Najbolji iz svake kategorije svoje će umijeće imati prilike pokazati i na državnoj razini koja će se od 24. do 28. travnja 2023. godine održati u Vodicama.

U kategoriji literarnih radova predloženi su radovi 5 učenika osnovnih škola te 3 učenika srednjih škola, a s moslavačkog dijela riječ je o radu „Škola lahkog koraka“ učenika 7. razreda OŠ Ludina Davida Vaceka, radu „Svoje normalno“ učenice 7. razreda OŠ Mate Lovraka Kutina Marte Rešicki Degoricija te radu „Nijanse odlaska“ učenice 1. razreda Srednje škole Tina Ujevića Kutina Mare Krizmanić. U kategoriji samostalni novinarski radovi predloženo je 4 učenika osnovnih škola te 2 učenika srednjih škola. S područja Moslavine predložene su učenica 8. razreda Osnovne škole Zvonimira Franka Kutina Melita Lenička koja je napisala problemski članak „Daju li nam roditelji krila da poletimo?“ te učenica 6. razreda Osnovne škole Zorke Sever Popovača Petra Šinković koja je napisala intervju „Ova bi te ruka pomilovala“. U kategoriji radijske emisije za državnu su smotru predložena tri rada. S našeg područja riječ je o emisiji „Šuma“ učenika Osnovne škole Josipa Kozarca Lipovljani, Područne škole Piljenice te o emisiji „Svjetski prvak u školskim klupama“ učenika Srednje škole Tina Ujevića, a uz ove predložena je i emisija „Gimnakul“ učenika Gimnazije Sisak. U kategoriji školskih listova predložena su 4 lista osnovnih škola, među kojima i „Bravo!5“, tiskani list OŠ Josipa Kozarca Lipovljani te „Zorkić“, digitalni list OŠ Zorke Sever Popovača.

U kategoriji dramskog stvaralaštva izravno su sudjelovanje na državnoj smotri izborile 2 učenice osnovnih i jedna iz srednje škole, dok će u dodatnom izboru koji se održava s učenicima iz Karlovačke županije, svoj prolaz tražiti i dva predložena scenska nastupa osnovnih škola te jedan iz srednje škole. Priliku za sudjelovanje što se tiče osnovnih škola ostvarile su dvije učenice OŠ Josipa Kozarca Lipovljani s dramsko-scenskom igrom „Svijet u kojem živimo“ iz dramska skupina Osnovne škole Mate Lovraka Kutina s dramsko-scenskom igrom „Što je život, nego fantazija“.

Svoje utiske vezane uz izvedbe dramskog stvaralaštva tom je prigodom s učenicima i mentorima podijelio Ivan Đuričić, kazališni glumac koji je bio i predsjednik Povjerenstva.