Održana radionica rezidbe jabuka

Zimska rezidba je vjerojatno najstarija i najvažnija agrotehnička mjera u voćarstvu kojom se regulira rast voćke. Ta regulacija je preduvjet uravnoteženog prinosa, a provodi se kod svih vrsta voćaka. 

Kako bi se ova mjera provodila pravilno Udruga voćara i vinogradara Moslavine iz Velike Ludine proteklog je vikenda organizirala radionicu orezivanja jabuka, ali i nekih drugih vrsta voćaka koje se nalaze na ovom podneblju.

Domaćin ovog susreta bila je obitelj Kovačić koja se uzgojem jabuka bavi dugi niz godina, a posebnost ovog voćnjaka, uz starost koja je oko 50 godina, je u ekološkoj proizvodnji.

Radionicu je vodio Vladimir Bohatka, dipl. ing. agr. u suradnji s Jasenkom Hanžek, dipl. ing. agr.. Osobe su to koje dugi niz godina imaju iskustva u proizvodnji jabuka, te su upravo njih podijelili s okupljenim članovima društva, a koji se uzgojem ovog, ali i drugih vrsta voća, bave amaterski.    

Kako je tom prilikom pojasnio Bohatka, za uspješnu rezidbu, osim kvalitetne opreme, potrebno je i određeno znanje, stoga su ove radionice, a koje Udruga provodi već nekoliko godina, iznimno važne.  

Naglasio je, između ostalog, kako se ovaj posao mora kvalitetno odraditi, budući da o njemu ovisi daljnji tijek  proizvodnje, ali i kako s početnicima treba imati puno strpljenja.

Po završetku ovog dijela uslijedila su zanimljiva predavanja o alternativnim liječenjem zlatne žutice u vinogradu te o zaštiti u eko proizvodnji, a koja su održali  Krešimir Kralj iz tvrtke Faget te Srđan Buić iz tvrtke AgroChem Max.