Održana 16. sjednica Županijske skupštine

U Sisku je 30. ožujka održana je 16. sjednica Županijske skupštine. Vijećnici su tom prigodom prihvatili Izvješće o radu župana Ivana Celjaka za drugu polovicu 2022. godine, a koje je predstavila pročelnica Upravnog odjela za poslove župana Sanja Mioković, istaknuvši kako je proveden niz projekata s ciljem povećanja kvalitete života stanovništva, ali i odgovornog upravljanja financijama.

Županijska je skupština prihvatila i sve prijedloge župana Celjaka za cjelovitu obnovu zgrada javne namjene: Odjela za patologiju i citologiju te Odjela za psihijatriju i Odjela za bolničku ljekarnu OB „Dr. Ivo Pedišić“ Sisak, ambulanti Caprag, Sunja i Dvor Doma zdravlja SMŽ, kurije Oberhofer-Hangi u Čigoću, Kulturno-povijesnog centra SMŽ u Kratečkom i zgrade Čuvaonice Kulturno-povijesnog centra SMŽ.

Donesena je i odluka za adaptaciju i opremanje stacionarnih objekata NPB Popovača radi djelatnosti dječje i adolescentne psihijatrije u Ravniku.

Prihvaćen je i prijedlog za realizaciju projekta „Županijski prijevoz za sve“ o sufinanciranju karte za autobuse na linijama na području SMŽ. Uz sufinanciranje Županije, te gradova i općina, putnici će u javnom autobusnom prijevozu moći kupiti mjesečnu voznu kartu za samo 2 €. Na ovaj način će tijekom 2023. i 2024. godine svim stanovnicima SMŽ biti omogućeno neograničeno korištenje javnog cestovnog prijevoza na području Županije.

Skupštinari su dali svoju suglasnost i za projekte gradnje županijskih naselja s ciljem zbrinjavanja ljudi koji su nakon potresa privremeno smješteni u mobilnim stambenim jedinicama, a donijeli su Plan razvoja Sisačko-moslavačke županije za razdoblje do 2027. godine.

Također, usvojeno je i Izvješće o stanju sigurnosti i rezultatima rada Policijske uprave sisačko-moslavačke u 2022.godini. Tijekom 2022.godine na području naše Policijske uprave, zajedno s kaznenim djelima protiv sigurnosti cestovnog prometa zabilježeno je 2188 kaznenih djela, što je za 0,9 posto manje nego godinu prije, rečeno je.

U sklopu aktualnog sata pitanja županu uputilo je šest vijećnika. Uz obnovu glavna je tema aktualca bila ona vezana uz domove za starije i nemoćne.

Vijećnik Emil Franjević (HSU) pitao je ima li županija kakve dodatne planove po pitanju proširenja smještajnih kapaciteta osoba starije životne dobi te ima li u planu i provedbu kakvih drugih projekata usmjerenih za tu dobnu skupinu. Župan Ivan Celjak je kazao kako je županiji skrb o sugrađanima starije životne dobi jedan od prioriteta jer u županiji imamo 25 posto stanovnika starijih od 65 godina. „U tom cilju smo proveli nekoliko projekata, neki projekti su u provedbi. Ne mislimo samo na fizičku obnovu i izgradnju zgrada ili proširenja kapaciteta, već isto tako samu kvalitetu smještaja i samu kvalitetu sadržaja kojeg uživaju naši sugrađani starije životne dobi u našim domovima.“ – rekao je župan i podsjetio na kupnju objekta u Capragu te na izgradnju  kuća koje će biti prvenstveno za potrebe sugrađana koji su trenutno smješteni u mobilnim stambenim jedinicama, a nakon toga će ući u sustav Doma za starije osobe Sisak.

Govoreći o ovakvim ulaganjima na moslavačkom području, Celjak je podsjetio na novi dom kojeg županija radi na području Kutine.

„Oko 14 posto našeg Proračuna mi izdvajamo za prenamjenu dijela zgrade Doma zdravlja Sisačko-moslavačke županije u Kutini u cilju smještaja naših sugrađana starije životne dobi. Tamo radovi napreduju dobrom dinamikom. Očekujemo završetak radova na zadovoljstvo svih stanovnika Kutine jer to će biti prvi dom javne namjene u kojem će biti smješteni naši sugrađani starije životne dobi na području Moslavine“, kazao je Celjak.

Podsjetio je i kako su nedavno otvorili i Dnevni centar u Novskoj, ali i na projekte vezane uz Petrinju i Glinu, gradove koji će također nakon provedbe obnove dobiti veće kapacitete u domovima, ali i moderna umirovljenička naselja.

Vijećnica Ljiljana Lampert (MOST) zanimanje je iskazala za Dom za starije u Kutini. Napomenula je kako ima razumijevanja za sav napor koji se tamo ulaže, no, i kako ju zanima kada se planira izgradnja novog, većeg doma.

Župan je naglasio kako je priča o novom domu pogrešna informacija i kako je svjestan situacije s umirovljeničkom populacijom u županiji, pa se i rješavanju tih problema prilazi na području cijele županije.

„Mi ćemo i dalje nastavljati sa širenjem kapaciteta domova na području cijele županije. Kada realiziramo sve naše projekte, kroz 2-3 godine, to će naši građani vidjeti.“ – rekao je zaključno župan.

Vijećnica Lampert pitala je i hoće li Tehnička škola Kutina, a koja je partner na projektu Regionalnog centra kompetentnosti dobiti određene strojeve za svoj rad, a koji su nužni kako bi se otvorili novi smjerovi i zadržali mladi u Kutini.

Župan je potvrdio kako je taj projekt vrijedan 160 milijuna kuna, te kako u njemu sudjeluje nekoliko partnera, a nositelj je Tehnička škola Sisak i sve se aktivnosti odnose na nju. Što se tiče Tehničke škole Kutina, župan je podsjetio kako je prošle godine kupljen moderan CNC stroj, a radilo se i na uređenju. Također, najavio je i kako je u planu energetska obnova zgrade škole i radionice.

Vijećnica Lampert potom je replicirala kako je nabavka spomenutog stroja bila nedovoljna za otvaranje novog smjera od strane resornog ministarstva, a župan je potom rekao kako se planira nabaviti još jedan. Podsjetio je i kako je prošle godine uveden novi smjer, farmaceutski tehničar, te kako županija smatra i da je ulaganje u ovu školu iznimno važno. „

„Znamo da i u Kutini imamo također sjajne učenike i profesore, baš kao što ih imamo i na prostoru cijele naše županije,  i vrijedi u njih ulagati. Kutina definitivno zaslužuje napredak u obrazovanju i mi smo pokrenuli određene aktivnosti s ciljem jednakog razvoja u svim našim obrazovnim ustanovama.“ – rekao je zaključno župan.