Objavljen Natječaj za kratke priče srednjoškolaca o Domovinskom ratu

Ministarstvo hrvatskih branitelja objavilo je Javni poziv za dodjelu nagrade za kratku priču o Domovinskom ratu za učenike srednjih škola u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Svrha i cilj ovog Javnog poziva je očuvanje sjećanja i promicanje vrijednosti Domovinskog rata, kroz afirmaciju pisane riječi te poticaj na promišljanje o značaju Domovinskog rata kod učenika srednjih škola.

Kako bi udovoljila uvjetima natječaja, kratka priča o Domovinskom ratu treba biti književno ostvarenje na standardnom hrvatskom jeziku ili narječju s područja Republike Hrvatske, koje tematizira posredni, prepričani doživljaj Domovinskog rata (uz navođenje izvora), događaj stvarne ili fikcijske naravi. Kratka priča može obrađivati samo jedan segment Domovinskog rata, ali i Domovinski rat u cijelosti.

Kratka priča o Domovinskom ratu treba biti u obliku narativne proze s jednostavnom radnjom koja uključuje samo jedan zaplet, jedan splet okolnosti, ima ograničen broj likova i pokriva određen vremenski period. Tekst kratke priče ne smije biti kraći od jedne kartice teksta (1.800 znakova s razmacima) ni duži od 5 kartica teksta (9.000 znakova s razmacima).

Pravo sudjelovanja na Javnom pozivu za kratku priču o Domovinskom ratu imaju svi učenici srednjih škola u Republici Hrvatskoj te svi učenici srednjih škola u Bosni i Hercegovini koji se školuju po nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku, neovisno o njihovom prethodnom književnom iskustvu, a Javni poziv otvoren je od 13. veljače do 14. ožujka ove godine.

Prijavljene priče ne smiju biti prethodno objavljene u tiskanom ili e-obliku, a pristigne li na Javni poziv dovoljan broj kratkih priča o Domovinskom ratu koje zadovoljavaju kriterije vrednovanja, Ministarstvo će najbolje urediti u zbirku kratkih priča i objaviti u tiskanom ili e-obliku.