Gradsko vijeće Popovače raspravljao o poplavama u Strušcu

Na nedavno održanoj sjednici Gradskog vijeća Popovače aktualizirana je i tema vezana uz poplave u Strušcu.

„Učestalo se pojavljuju poplave u ulicama Zapolic i Varoš koja je u posljednjih 10-ak godina šesti puta poplavljena. Jasno nam je da je to utjecaj prirode, no, u ulici Varoš to je ljudski faktor. Cesta je tamo zatvorena već šest puta i cesta je u lošem stanju. Postoji trajno rješenje, postoje i obećanja. No, i dalje se problem ne rješava. Kontaktirali smo razne institucije i u Županiji postoji inicijativa da se po modelu 50:50 krene u rekonstrukciju prometnice kako do poplave više ne bi dolazilo, pa mi isto tražimo i od grada. Također, poplavljene su i velike površine poljoprivrednih zemljišta te tražimo da stručne službe izađu na teren i da se pokrene proglašenje elementarne nepogode.“- rekao je vijećnik Ivan Abaz (HDZ) koji je ujedno i predsjednik Mjesnog odbora Stružec.

Gradonačelnik Josip Mišković u odgovoru je naglasio kako s tim cestama upravlja Županijska uprava za ceste Sisačko-moslavačke županije, dok s vodotocima koji utječu na njih upravljaju Hrvatske vode.

Dodao je u odgovoru gradonačelnik i kako su prošlo ljeto uklonjene box barijere uz Obžev, a na inicijativu Mjesnog odbora Stružec, o čemu Grad nije imao saznanja, a kasnije su one ponovno postavljene i ponovno su potrošena velika novčana sredstva za taj posao. Napomenuo je i kako su Hrvatske vode zahtijevale da one trajno moraju biti uz kanal, do trenutka kada se ne završi sanacija nasipa Vlahinička.

„Ne bih puno polemizirao,  jedino mogu reći da je Grad Popovača spreman za bilo koju suradnju s Hrvatskim vodama i ŽUC-om. Ako oni ponude rješenje i zatraže od nas financijsku ili neku drugu vrstu potpore, mi ćemo to osigurati.“ – odgovorio je gradonačelnik.

Što se tiče proglašenja elementarne nepogode, gradonačelnik je pojasnio kako je postupak vezan uz procijenjenu veličinu štete i gradski proračun dodavši kako će Povjerenstvo odraditi postupak proglašenja ako su pristigli zahtjevi od strane samih poljoprivrednika.