Promoviran književni opus Slavice Moslavac

U Knjižnici i čitaonici Popovača, a tijekom obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige, 27. listopada, održano je predstavljanje književnog opusa Slavice Moslavac.

Okupljene je posjetitelje pozdravila i ukratko s bogatim književnim opusom autorice upoznala ravnateljica Knjižnice Ivana Vlašić. Naime, riječ je o više od 280 naslova (priručnika, mapa, kataloga, brošura, monografija, stručnih članaka…), a koje je izuzetno važno sačuvati za buduće generacije.

Tim povodom promovirana su brojna izdanja ove poznate etnologinje i povjesničarke,  među kojima je i njezino kapitalno djelo „Etnografskih zapisa po Moslavini i širem zavičaju“.

U svom osvrtu, jedna od pet recenzenata tog povijesno značajnog djela, Božica Brkan, koja je i nazočila ovom događaju, naglasila je važnost velikog djela koji na gotovo 340 krasno uređenih stranica, stručno i zanimljivo napisanoga i ilustriranoga teksta, koji prikazuje sve aspekte života u moslavačkom i susjednim krajevima.

Tom prigodom Božica Brkan, naglasila je kako je Slavica Moslavac izuzetno „naporna“ prijateljica, preskromna za to što radi, vrijedna divljenja jer neumorno stvara, čak i u mirovini. Istaknula je stoga njezinu značajnu ulogu dokumentiranja prošlosti  te prenošenja brojnih običaja na buduće generacije. Dala joj je stoga i neke nove ideje, budući da smatra kako Slavica ima dovoljno znanja, energije i volje za odraditi ih. 

Slavica Moslavac, upravo je svojoj prijateljici Božici te pokojnom gospodinu Josipu Gopcu zahvalila jer su ustrajali da do „Etnografskih zapisa po Moslavini i širem zavičaju“ i dođe.

Prezentaciju književnog opusa pratile su glazbene izvedbe Vokalnog sastava „Rusalke“.

Događaj su, među brojnima, uveličali i predstavnici Grada te gradske Turističke zajednice, a zamjenik gradonačelnika Lovro Miklaužić zahvalio je Slavici Moslavac na svemu što čini kako bi našu baštinu sačuvala, ali i promovirala.