Na inicijativu SMŽ donesena odluka o 40 milijuna kuna kojom će se obnoviti zgrade DVD-a i JVP oštećene u potresu

„Članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava i javnih vatrogasnih postrojbi su heroji u miru“, tim se riječima župan Ivan Celjak obratio zapovjednicima i predsjednicima vatrogasnih zajednica gradova i općina, predstavnicima županijske Vatrogasne zajednice te samostalnih DVD-a i zapovjednicima JVP-a s područja Sisačko-moslavačke županije na sastanku koji je 24. listopada održan u prostoru DVD-a Desno Trebarjevo.

Tema sastanka bila je odluka Vlade o dodjeli 40 milijuna kuna pomoći Sisačko-moslavačkoj županiji za sanaciju šteta na vatrogasnim objektima nastalim nakon potresa.

Na inicijativu župana Ivana Celjaka, Sisačko-moslavačkoj županiji dodijeljeno je 40 milijuna kuna za obnovu objekata javnih vatrogasnih postrojbi i dobrovoljnih vatrogasnih društava na potresom pogođenom području. Riječ je o do sada najvećem (jednokratnom) iznosu dodijeljenom Sisačko-moslavačkoj županiji za vatrogastvo. Naime, župan Celjak obratio se Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine za pomoć u osiguranju sredstava za saniranje posljedica štete nastale na vatrogasnim objektima nakon potresa, a Vlada Republike Hrvatske je na svojoj sjednici donijela Odluku o dodjeli 40 milijuna kuna za pomoć Sisačko-moslavačkoj županiji.

„Vatrogasci su mi na zadnjem sastanku istaknuli kako je šteta nastala na vatrogasnim objektima nakon potresa trenutno najveći problem koji je potrebno riješiti. Obećao sam tada vatrogascima da ćemo pronaći rješenje i uspjeli smo uz pomoć Vlade RH osigurati iznos od 40 milijuna kuna za objekte koje koriste DVD-i i JVP-e. Zahvaljujem premijeru Andreju Plenkoviću i Vladi RH. Ovo je još jedan primjer izvrsne suradnje Vlade RH i SMŽ i težnja Vlade RH da ulaže u Sisačko-moslavačku županiju. Prije nego smo u Vladi razgovarali na ovu temu, zatražio sam od Vatrogasne zajednice SMŽ podatke o šteti koja je nastala na objektima koje koriste javne vatrogasne postrojbe i dobrovoljna vatrogasna društva na području naše županije. Siguran sam da će iznos od 40 milijuna kuna biti dovoljan kako bi se sanirala sva šteta nastala na vatrogasnim objektima nakon potresa. Odlučili smo se na pomoć države, jer troškovi sanacije vatrogasnih objekata nisu prihvatljivi za financiranje od strane Fonda solidarnosti“, istaknuo je u svojoj izjavi nakon sastanka župan Celjak.

Sastanku je prisustvovao i predsjednik Vatrogasne zajednice Sisačko-moslavačke županije Mijo Brlečić koji je zahvalio županu na osiguranim sredstvima za domove koje koriste vatrogasci.

„Zahvaljujem županu, jer je na ovaj način izrazio zahvalu vatrogascima koji su nakon potresa imali između 15.000 i 16.000 intervencija i svi znamo što su sve vatrogasci napravili nakon potresa“, rekao je Brlečić.

Odlukom Vlade RH zadovoljan je i zapovjednik JVP-a Grada Siska Miroslav Golub.

„Svi u JVP-i Grada Siska iznimno smo zadovoljni Odlukom Vlade RH i osiguranju 40 milijuna kuna za obnovu objekata stradalih u potresu. Mi već imamo gotov elaborat prema kojem šteta iznosi 13,5 milijuna kuna i nadamo se da ćemo dobiti sredstva u stopostotnom iznosu kako bismo obnovili našu zgradu“, rekao je Golub.

I predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Gline Dražen Naglić zahvalio je županu Celjaku na inicijativi za osiguranjem financijskih sredstava te je dodao kako su na pet objekata u Glini utvrđena velika oštećenja.

„Namjeravamo jednu glavnu zgradu obnoviti, a procjena vrijednosti obnove te zgrade je 8,8 milijuna kuna“, izjavio je Naglić.

Razoran potres ostavio je značajne posljedice, pa tako Sisačko-moslavačka županija samo na objektima u svojem vlasništvu i ustanovama kojima je osnivač broji štetu u vrijednosti oko milijardu kuna. No, bez obzira na težinu situacije, kao i činjenicu da je i sama županijska uprava ostala bez prostora za rad, Sisačko-moslavačka županija preuzela je inicijativu i obvezu obnove svih zdravstvenih i obrazovnih institucija iz svoje nadležnosti, kao i ustanova u području socijalne skrbi i objekata društvene namjene u svojem vlasništvu.

Budući da troškovi obnove vatrogasnih objekata nisu prihvatljivi u postupku obnove kroz Fond solidarnosti, Sisačko-moslavačka županija kao operativno tijelo koje provodi obnovu objekata iz svoje nadležnosti, preuzela je inicijativu i u području obnove vatrogasnih objekata.

Do sada, Sisačko moslavačka županija obnovila je 41 objekt, a trenutno je otvoreno 40 gradilišta na kojima se provodi obnova.