Održana 10. sjednica Gradskog vijeća Popovače

Gradsko vijeće Popovače održalo je 26. svibnja svoju 10. sjednicu. Na Dnevnom redu uz Aktualni sat i Usvajanje zapisnika s prošle sjednice,  pred vijećnicima se našlo još 5 točaka, a sve su usvojene jednoglasno.

Na samom početku donesena je Odluka o ustrojstvu i djelokrugu upravnih tijela Grada Popovače, a njezinim se donošenjem usklađuje  sa Zakonom o lokalnoj i područnoj samoupravi. Kao jedan primjer, gradonačelnik Josip Mišković pojasnio je kako je riječ o promjeni statusa iz općine u grad, te je napomenuo kako se postojeća sistematizacija ne mijenja i nema novog zapošljavanja.

Potom su vijećnici usvojili Program sufinanciranja novog zapošljavanja u gospodarskim djelatnostima na području Grada Popovače za 2022.godinu. Kako je pojasnio gradonačelnik, cilj ove mjere je poticanje novog zapošljavanja, te direktni utjecaj na razvoj poduzetništva, odnosno povećanje broja zaposlenih na području Grada Popovače. „Za sufinanciranje novog zapošljavanja Grad Popovača osigurava sredstva u iznosu od 10 tisuća kuna po jednom novozaposlenom radniku, uz ograničenje da jedan poduzetnik može tijekom godine iskoristiti maksimalno poticajnu mjeru za dva novozaposlena radnika. Za ovu mjeru Grad Popovača je u Proračunu, sukladno pokazateljima potražnje iz prethodnih godina, planirao iznos od 150 tisuća kuna.“ – rekao je gradonačelnik.

Gradonačelnik je, potaknut upitom vijećnika Hrvoja Vuića (HDZ) napomenuo kako se poduzetnici koji koriste mjeru kontroliraju, odnosno kako s Gradom sklapaju ugovore kojima se reguliraju uvjeti korištenja. Pojasnio je kako se, između ostalog, kontrolira kako poduzetnici ne bi prethodno nekoga otpustili, a sve s ciljem da ostvare ovo pravo, ali kako se pažnja obraća i na kontinuitet zapošljavanja osoba za koje su primljena sredstva.

U nastavku, vezano uz Program potpora u poljoprivredi na području Grada Popovače za razdoblje 2022.- 2025.,  zamjenik gradonačelnika Lovro Miklaužić rekao je kako je dužnost Grada usvajanje Programa potpora, a koji je sukladan novom Zakonu o poljoprivredi: „Ovim Programom propisani su nekakvi maksimalni iznosi koje lokalna samouprava može potencijalno isplatiti poljoprivrednicima ukoliko se o tome donese odluka. Znači, mi zakonski nismo dužni poticati poljoprivrednike, ali možemo ukoliko procijenimo da je nekome nastala šteta i treba mu pomoć. Uglavnom, pravilnik je identičan onome koji je bio aktivan i do sada, no, imamo dvije izmjene koje se odnose na Zakon o poljoprivredni, a one se odnose na pčelarstvo i ekološku poljoprivredu. Što se tiče pčelara, oni ne mogu više dobiti poticajne mjere samo temeljem broja košnica, već po broju košnica moraju pravdati i troškove. Što se tiče poticanja ekološke poljoprivrede, više se neće od strane grada sufinancirati površina, već ekološki certifikati. Prema Zakonu o ekološkoj poljoprivredi vi ne morate nužno prodavati ekološki proizvod, možete se baviti uzgojem, ali bez prodaje. Upravo na taj način država želi potaknuti ekološke uzgajivače da počnu certificirati i da se na krene i s trgovanjem.“

Prema novom se Programu onemogućuje dvostruko financiranje, dakle, način sufinanciranja od strane grada ne smije biti identičan onome od strane države, a što je zamjenik gradonačelnika pojasnio već navedenim primjerom vezanim za ekološku proizvodnju rekavši da ukoliko država daje poticaj po hektaru, grad to ne smije, već će on sufinancirati nešto drugo, a u navedenom primjeru to je sufinanciranje certifikata.

Na samome kraju vijećnici su usvojili Financijska izvješća i Izvješća o radu Zajednice sportskih udruga Grada Popovače i Turističke zajednice Grada Popovače za 2021.godinu. Vezano uz izvješća Zajednice sportskih udruga pitanja nije bilo, no, vijećnik Hrvoje Vuić (HDZ) upitao je donedavnog predsjednika Željka Kasika zbog čega je došlo do promjene u vodstvu zajednice. Kasik je pojasnio kako je došlo do određenih političkih odluka i pritisaka te je on odlučio dati ostavku.

Vezano uz izvješća Turističke zajednice interes su iskazali  HDZ-ovi vijećnici Katarina Uremović i Hrvoje Vuić. „Pohvaljujem sve projekte na području grada, ali imam osjećaj da su oni usmjereni na lokalno stanovništvo, izuzev Voloderskih jeseni. Zanima me stoga imate li u planu dugoročnu strategiju kojom bi se privuklo što više stranih turista, a koji donose određene prihode?“ – pitala je vijećnica Uremović. Također, vijećnica je iskazala potrebu za dodatnom promidžbom, ali i označavanjem OPG-ova i drugih turističkih subjekata, te za mjerama namijenjenim za turistički sektor, a zanimalo ju je i je li se Turistička zajednica prijavila na neki od natječaja za sufinanciranje rada i ponude.

„Drago mi je da imamo sve više novih objekata i da nam dolazi sve više turista. Trenutno preko LAG-a sudjelujemo u projektima vezanima uz brendiranje Moslavine, a njihovo provođenje trebalo bi poboljšati, kako kvalitetu naše usluge, tako i samu promidžbu onoga što imamo. Dakle, imamo i novu web stranicu, a odradit će se i određena nova označavanja, a stara i dotrajala će se uskoro zamijeniti. Za sve potrebe naših dionika u turizmu, ali i sve ostale potrebe naših udruga i ustanova mi smo na raspolaganju, kako kao logistika, odnosno podrška u organizaciji i radu, tako i za određena sufinanciranja, izradu poklon paketa i slično. Vezano uz prijavu projekata, prijavili smo se na nekoliko natječaja, no, sve je još u postupku, dakle nismo još dobili sredstva.“ – rekla je voditeljica Turističke zajednice Ksenija Tomac Špoljarić.

Vijećnik Hrvoje Vuić pitao je razmišlja li se možda o specifičnim oblicima turizma, poput zdravstvenog turizma, budući da je na području grada i Neuropsihijatrijska bolnica, a što bi privuklo određene grupe ljudi. Također, zanimalo ga je može li se što poduzeti po pitanju povećanja smještajnih kapaciteta.

Tomac Špoljarić je odgovorila kako Turistička zajednica i Grad ne mogu graditi, no može poduprijeti i pomoći privatnim subjektima, a ciljano bi trebalo ići na izgradnju, odnosno uređenje hostela ili pak restorana sa sobama za prenoćište.

Gradski vijećnici Popovače uskoro će održati i 11. sjednicu, budući da prije proslave Dana Grada pred njima se mora naći i donošenje Odluke o nagradama i priznanjima.